Hoppa till huvudinnehållet

Farhågorna om Molkoms vårdcentral slog in: ”Känns så onödigt”

Publicerad:
Farhågorna som Fredrika Rönquist och hennes kollegor på Molkoms vårdcentral dryftade för två år sedan har infriats. ”Om inte politikerna får upp ögonen för det här går det åt helskotta”, menar hon.
Farhågorna som Fredrika Rönquist och hennes kollegor på Molkoms vårdcentral dryftade för två år sedan har infriats. ”Om inte politikerna får upp ögonen för det här går det åt helskotta”, menar hon. Foto: HP Skoglund

Korridorerna på Molkoms vårdcentral ekar tomma. Fredrika Rönquist, 65, är i dag enda fastanställda läkaren som är kvar – på 25 procent. Farhågorna som hon och kollegorna reste för två år sedan har allihop infriats.

– Jag ville inte behöva säga ”vad var det jag sa?”, men nu står vi här. Och det känns så fruktansvärt onödigt, säger hon.

Det var vårvintern 2020, precis innan pandemin bröt ut på allvar, som Fredrika och hennes dåvarande kollegor lät varningsklockorna ringa. De stod inför en omorganisation där en heltidstjänst skulle ryka, och dessutom drog Region Värmland i samma veva i handbromsen vad gäller att plocka in hyrläkare.

Molkom drar in på läkare: "Ogenomtänkt"Missnöjet i Molkom: "Varit krig sen start"

Kritiken föll dock för döva öron, och ganska snart började konsekvenserna visa sig: en allt mer pressad arbetssituation för de kvarvarande, flera medarbetare som sökte sig vidare till andra arbetsplatser. Och i stället för de två-tre hyrläkare som kontinuerligt var inne och jobbade i Molkom uppstod en extrem rotation.

Exempel? Bara från mars till november 2020 kom 18 olika hyrläkare in. Genomsnittlig tjänstgöringstid: fem dagar.

– Regionledningen förändrade kravspecifikationerna, så att bara de billigaste tänkbara hyrläkarna tas in. Ofta vet man inte förrän samma dag om någon kommer eller ej, och det går så klart ut över patientsäkerheten, säger Fredrika Rönquist.

Fredrika Rönquist hoppas att inte allt hopp är ute för vårdcentralen i Molkom, trots utvecklingen de senaste åren. ”Kanske kan det bli en äldrevårdcentral?”
Fredrika Rönquist hoppas att inte allt hopp är ute för vårdcentralen i Molkom, trots utvecklingen de senaste åren. ”Kanske kan det bli en äldrevårdcentral?” Foto: HP Skoglund

Detta, i kombination med svårigheterna som pandemin innebar, fick henne att kuta in i väggen under 2021. Först i juni var hon tillbaka, på halva sin halvtid.

– Jag kunde inte sova alls på slutet, mest för att jag var så frustrerad över att ingen lyssnade. Jag har skrivit in flera gånger till regionledningen, och visst har jag fått några mejl tillbaka. Men inga svar på frågorna.

Fredrika Rönquist håller med om att det inte är optimalt att förlita sig på hyrläkare, men att Region Värmlands metod för att få fler fastanställda läkare slagit slint rejält.

Hon förklarar:

– Det är extrem konkurrens om läkare i dag, det finns jobb i princip överallt. Att då jaga hyrläkare med piska för att få dem att ta fasta anställningar får bara motsatt effekt. Det finns ju i princip bara tre huvudkategorier som jobbar som hyrläkare – de som passerat pensionsåldern och inte kan ta fasta tjänster, såna som jag som till slut inte orkar längre och vill bestämma över sin arbetstid, och så de som ingen vill anställa.

Symboliken i spindelnätet vid skylten utanför entrén till Molkoms vårdcentral är uppenbar.
Symboliken i spindelnätet vid skylten utanför entrén till Molkoms vårdcentral är uppenbar. Foto: HP Skoglund

Fredrika Rönquist vill dock inte ge upp hoppet om Molkoms vårdcentral. Upptagningsområdet är stort, det finns tung industri och mycket skogs- och jordbruksverksamhet i bygden – och därmed risk för olyckor – samt många äldre.

– Men jag börjar misströsta. Det är val snart, och om inte politikerna får upp ögonen för det här snabbt går det åt helskotta. Kanske går det att göra en sorts äldrevårdcentral här, så åtminstone den sköraste patientgruppen får hjälp?

Regionledningen: ”Söker personal med ljus och lykta”

Artikeltaggar

MolkomRegion VärmlandVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.