Hoppa till huvudinnehållet

Sju TBE-fall i år: ”De senaste åren kan vi se en uppgång i antalet fall”

Publicerad:
Fästingen har åtta ben och suger blod från däggdjur.
Fästingen har åtta ben och suger blod från däggdjur. Foto: JOHAN NILSSON / TT

De senaste åren har antalet TBE-fall ökat i regionen, trots att vaccin erbjuds. Hittills i år har sju fall rapporterats in.

Region Värmland uppger att sju personer i länet har bekräftats smittade av fästingsjukdomen TBE hittills i år. TBE är en allvarlig sjukdom som orsakar feber, muskelvärk och som kan sätta sig på det centrala nervsystemet.

Vid samma tid föregående år var antalet rapporterade fall i regionen åtta stycken. Det är vanligt att antalet fall ökar på sensommaren och på hösten, och förra året rapporterades totalt 21 fall in.

– De senaste åren kan vi se en uppgång i antalet fall i Värmland. Men hittills i år är det ingen markant skillnad jämfört med förra året, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland.

Området kring Vänern är ett utav de med flest fall av TBE i Sverige. Fästingen trivs i gräs nära vetten, där den kan vänta på djur att bita och suga blod från.

Det är vid bettet från fästingen som virus eller smitta sprids. TBE, som är ett virus, går att vaccinera sig mot.

Vaccinerar sig människor?

– Ja, det tror jag. Sen är det svårt att följa vaccinationsstatistiken då många vaccinerar sig hos privata aktörer som erbjuder vacciner, och de registrerar inte doserna i det system som regionen har, säger Anna Skogstam.

Artikeltaggar

FästingarVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.