Hoppa till huvudinnehållet

Firade VM-silvret hemma i Karlstad: ”En tårögd kram”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
VM-silvermedaljören Hanna Karlsson kom hem till Karlstad och firade med sin familj och träningskompisar.
VM-silvermedaljören Hanna Karlsson kom hem till Karlstad och firade med sin familj och träningskompisar. Foto: Håkan Strandman

Värmländskan Hanna Karlsson skrällde stort och sprang hem ett JVM-silver på 400 meter häck.

Efter en lång resa var hon tillbaka i Karlstad på tisdagen och firade med familj och träningskompisar.

– Jätteroligt, de har betytt så mycket för mig, säger hon.

Det var natt till fredag svensk tid som Hanna Karlsson stod för en praktskräll.

Hon satte personligt rekord med nästan två sekunder under mästerskapet och satte en kil i världsnationen USA:s planer på en dubbel.

– Jag kände att jag bara hade saker att vinna. Jag tror min konkurrenter var mer nervösa. Amerikanskorna försökte psyka och ge blickar – det var jag inte beredd på. Men jag höll mig lugn och satt på min stol. Jag känner mig väldigt nöjd över att förstöra deras dubbel, ler hon.

Hemresan dröjde på grund av flygförseningar. Samtidigt som hon känner sig lyckligt lottad över att ha tagit sig hem. Flera av hennes medtävlande under mästerskapet fastnade på olika flygplatser i väntan på att få komma hem.

– Resan skulle ha börjat i söndags men planet från Cali till Bogotá var försenat. Sen blev det ytterligare försening och till slut fick vi veta att planet skulle gå nästa dag. Vi åkte lite olika vägar man jag tog mig till London och flög sedan till Oslo. Jag vet flera som sitter kvar i Amsterdam och Zürich.

Men i Oslo mötte mamma Monica Karlsson upp för att hämta sin dotter. Det var ett ögonblick hon sent ska glömma.

– Det var så skönt att få krama mamma igen, det var en tårögd kram och jag blir rörd nu när jag pratar om det.

Hanna Karlsson tillsammans med mamma Monica Karlsson.
Hanna Karlsson tillsammans med mamma Monica Karlsson. Foto: Håkan Strandman

Ytterligare ett känslosamt möte skedde hemma i Karlstad där hennes tränare och träningskompisar mötte upp för att fira i trädgården.

– Mina kompisar har betytt så mycket och har hjälpt mig hit med sparring och gjort allt – de ingår i min familj och jätteroligt att de var här. Jag känner att det är vår framgång samtidigt som alla timmar i skogen och alla gånger jag mått illa Våxnäshallen känns värt. Jag är så stolt över mig själv och mina vänner som hjälpt mig på vägen.

Vad känner du kring din prestation några dagar senare?

– Den är fantastisk och inget jag kunde drömma om. Klart jag drömde om medalj, men att vara rankad som nummer 18 och sluta i toppen är magiskt. Jag kände mig inte en nervös i finalen. Jag älskar det här och kunde ha bra inställning och gott självförtroende.

Av förklarliga skäl var det en sliten silvermedaljör som kom hem till Karlstad. Även om säsongens stora mål är avprickat återstår ett par tävlingar innan utomhussäsongen avslutas.

– Det blir junior-SM men jag vet inte vilken gren det bli ännu. Sen hoppas jag på att springa Finnkampen. Jag missade fem veckor på grund av sjukdom och har inte haft en så lång säsong. Samtidigt känner jag en lättnad över att det gått så bra men mentalt är jag helt slut, säger hon.

Artikeltaggar

FriidrottHanna KarlssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.