LEDARE: Nu hyllas Zarah Leander – men skulle Mia Skäringer spelat för Putin?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I Karlstad har Zarah Leander förärats med en egen plats, en turistbåt och en konferenslokal.
Foto: TT /
En del tycker det är dags att glömma Zarah Leanders tid i nazismens Tyskland. Men vad hade vi tyckt om Mia Skäringer nu åkte till Moskva och skådespelade för Putin?

Zarah Leander är en av Sveriges stora berömdheter genom tiderna. Hon växte upp i Karlstad. Som en ung flicka gick hon ofta förbi Värmlandsoperan och drömde om att en dag få stå på scenen.

Den drömmen uppfyllde hon med råge. Efter att ha slagit igenom i Sverige bar flyttlasset till Tyskland. Där blev hon under åren 1936-1943 Tysklands kanske största film- och sångstjärna. Mitt under brinnande världskrig spelade hon in storfilmer och umgicks med eliten i det tredje riket.

När krigslyckan vände för Tyskland reste hon hem men blev mött med kalla handen. Karlstadsonen och redaktören Torgny Segerstedt (känd för sitt ställningstagande mot nazismen) tillhörde hennes värsta kritiker för verksamheten i Tyskland under kriget. Under flera år var hon utfrusen ur svenskt kulturliv, innan hon sedan kunde göra comeback. Men hennes rykte skulle för alltid befläckas av samröret med nazismen.

Över 40 år efter hennes bortgång verkar hennes eftermäle rehabiliteras något. Åtminstone i Karlstad. Utanför Värmlandsoperan (Karlstads teater) invigdes 2021 Zarah Leanders plats av kommunen. Det finns också en staty. En turistbåt med namnet Zarah Leander puttrar omkring i Klarälven och sångerskan har till och med fått konferenslokal på Karlstad CCC uppkallad efter sig.

De som kritiserar detta lyfter fram åren i Tyskland och även hennes kontakter med flera svenska nazister. De menar också att Zarah Leander aldrig ångrade någonting, eller bad om ursäkt. Enligt forskaren Tobias Hübinette gick hon på åtminstone ett möte med pronazistiska Riksföreningen Sverige-Tyskland.

De som försvarar Leander betonar att hon aldrig gick med i nazistpartiet trots propåer från bland annat Goebbels och även uppträdde med en antinazistisk sång innan kriget. Hon var inte nazist, säger de och själv beskrev hon sig som att hon var “politisk naiv”. En del tycker att kritiken är ett hyckleri med tanke på att hela Sverige agerade undergivet gentemot Tyskland under kriget.

Vem har rätt då?

Om Zarah Leander faktiskt sympatiserade med nazismen kommer vi nog aldrig få veta. Vad som däremot är helt säkert är att hon var en av alla dem som berikade sig på samröret med Hitlers Nazityskland. Hon kunde aldrig förstå varför någon hade synpunkter på den saken.

Rysslands krig gör att det är lättare än vanligt att sätta sig in i situationen. Vad hade vi egentligen tyckt om Mia Skäringer nu åkt till Moskva för att spela in filmer bekostade av ryska staten? Om Bosse Parnevik gjort imitationer för Putins innersta krets? Om undertecknad började skriva ledartexter för Russia Today?

Ja ni, nog tror jag inte det blivit några statyer i alla fall. Om vi i hjärtat sympatiserade med Putins parti Enade Ryssland hade kanske inte varit huvudsaken.

Mest beklämmande är dock inte statyer och torg, utan om historien skyfflas undan. När Zarah Leander sällskapet beskriver hennes gärning lyfts bara de omständigheter som talar till hennes favör fram. De beskriver att hon i Tyskland främst “umgicks med konstnärskollegor” men skriver inget om nazisttopparna. Karlstad CCC nämner heller inte med ett ord historiken när de beskriver sin konferenslokal.

Det finns förstås mycket att lära av Zarah Leanders liv, både bra och negativt. Men inget tjänar på att bara lyfta fram det positiva och försöka frisera historien.

Det hade inte varit enkelt för Zarah Leander att säga nej till pengarna och berömmelsen i Nazityskland. På samma sätt är det plågsamt och svårt att vara ärlig med historien om en av Karlstads största stjärnor.

Det är ju det som är problemet med att göra det rätta. Det är väldigt sällan enkelt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.