Millimetrar från akuten för konstapeln

Krönikor
PUBLICERAD:
Polisen har haft ett tufft år. I Örebro samt på flera andra håll har Rasmus Paludans tokturné lett till upplopp och stenkastning. Själv blev jag under semestern vittne till ett veritabelt mordförsök på en polisman – med frisbee.

Brottsrubriceringen bör förstås friseras, för det fanns inget uppsåt i attacken, men det var likväl det mest dramatiska jag upplevt på en discgolfbana. Vi befann oss på första hålet och konstapeln ifråga – en av mina polare på sin första semesterdag – hade placerat sig snett bakom och till höger från utkastplattan.

Normalt är det en utmärkt position för att undvika de vasskantade projektilerna, men detta var undantaget. En annan av mina kumpaner stegade fram, svingade hårt. Och släppte inte taget förrän alldeles, alldeles för sent.

Det small som ett pistolskott när discen dängde in i en olycklig björk sisådär 0,7 centimeter från polispolarns fejs. Trots min första parkett-plats intill kunde jag knappt förstå vad jag just sett.

Klart är dock att man måste imponeras över polisers förmåga att behålla fattningen i skarpa situationer. Karln tog ett litet steg till vänster och sa ”Ojdå”. Kastaren – som spelat exakt en gång tidigare och inte bör lastas för sin miss – var betydligt mer skakad.

Sensmoralen? Tja, kanske nåt om att semester inte nödvändigtvis innebär riskfria tider, ens för polismän...