LEDARE: Tänk om andra partier ljög som Moderaterna?

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaterna verkar ha inspirerats av de sämsta kampanjmetoderna från USA.
Foto: Magnus Andersson/TT
Moderaterna ljuger om att Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten. Men det är inte bara där Moderaterna slirar. Partiet verkar tyvärr ha inspirerats av de sämsta kampanjmetoderna från USA.

Moderaterna kampanjar mot fastighetsskatten. Men S-kongressen har röstat nej till en sådan skatt. Statsminister Magdalena Andersson (S) har varit tydlig med att det inte kommer på fråga. Ändå skriver Moderaterna debattartiklar där man låtsats som att Socialdemokraterna tycker motsatsen. Moderaten Elisabeth Svantesson säger att det är ”sannolikt att skatten införs”.

Det är lite som Don Quijotes kamp mot väderkvarnar. Socialdemokraterna föreslår ingen fastighetsskatt. Men Moderaterna kämpar tappert emot den ändå. Svensk politik borde kunna bättre.

Tyvärr är det långt ifrån det enda exemplet där Moderaterna slirar på sanningen. Elpriserna är ett annat exempel. De har främst orsakas av att vi har ett krig i Europa, ryska påverkansförsök och hur EU:s elmarknad fungerar. Men Moderaterna påstår att det handlar om regeringens politik. Man skyller allt på den energiöverenskommelse som de själva var med i fram till för några år sedan.

Moderaten Mikael Odenberg som tidigare varit försvarsminister beskriver energidebatten som ”djupt osaklig” och att Ulf Kristerssons (M) utspel om elbristen som ”ett sätt att vinna röster”. Inget stöd ens bland de egna alltså.

Det är särskilt allvarligt eftersom det har säkerhetspolitiska implikationer. Putins strategi är att strypa gasen som går till delar av Europa (inte Sverige) och skapa ett sådant missnöje att Europa börjar tveka kring sanktioner mot Ryssland. Det är helt fel läge att utnyttja situationen för inrikespolitiska poänger.

Ett annat lågvattenmärke är att skylla inflationen på regeringen och kalla det ”sosse-priser”. Stora delar av världen har drabbats av inflation och Sveriges inflation är lägre än de flesta andra EU-länder.

Inte sällan balanserar Moderaterna också på gränsen mellan lögner och populism. Plastpåseskatten som VF:s ledarsida skrev om igår är ett exempel.

Andra gånger handlar det om straffskärpningar som Moderaterna själva vet saknar vetenskapliga belägg för att minska brottsligheten. Det hela har gått så långt att svenska folkets nestor inom kriminalpolitik, Leif GW Persson, uppmanat Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell att byta jobb.

Tyvärr verkar det inte bättre än att Moderaterna hittat sin inspiration från Republikanerna på andra sidan Atlanten. I USA har debatten för länge sedan förstörts av påhitt och överdrifter. Vad som ger rubriker är viktigare än än vad som faktiskt är sant.

Att Sverige är på väg att gå samma väg är oroande. Inte minst märks det på att Sveriges tidigare styrka – att partierna är bra på att kompromissa – håller på att försvinna.

Vad ska man då göra åt saken? Mindre överdrifter är en del av det politiska spelet och har nog alltid varit det. Men det kan lätt gå överstyr. För att hantera en politisk motståndare som far med osanning är det förstås viktigt att påpeka felen.

Men du kan ändå inte vinna. Den energi som läggs på att korrigera påståendena hade kunnat användas till att debattera mer konstruktiva saker som sjukvården eller vinstjakten i skolan. Sanningen når kanske fram till vissa men man hamnar ändå på defensiven.

Bäst är nog att försöka prata om de sakfrågor man själv tycker är viktiga. Där har de rödgröna partierna en fördel.

För högerns politik om vinsterna i skolan, sjukvården, klimatet och arbetsrätten är så usel att det inte finns någon anledning att överdriva.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.