Hoppa till huvudinnehållet

Slutstation för äventyrslekplatsen på Skutberget: ”Rätt ska vara rätt”

Publicerad:
Bygget av en äventyrslekplats på Skutberget stoppas nu definitivt av Mark- och miljööverdomstolen.
Bygget av en äventyrslekplats på Skutberget stoppas nu definitivt av Mark- och miljööverdomstolen. Foto: HP Skoglund

Kommunens planer på att bygga en äventyrslekplats intill strandkanten på Skutberget har nu nått sin slutstation.

Det står klart efter att domstolarna sagt sitt.

– Det handlar inte om att vi är emot lek, utan om att rätt ska vara rätt, säger Thomas Martinsson från Skutbergets Wenner.

Historien om den planerade äventyrslekplatsen på Skutberget är en segdragen sådan. Det var i början av 2021 som Karlstads kommun började anlägga lekplatsen, men efter att Peter Sörensen från Karlstadpartiet Livskvalitet uppmärksammat att den delvis låg inom strandskyddat område så överklagade Skutbergets Wenner bygglovet för lekplatsen.

– Jag sa till kommunen redan i ett tidigt skede att de skulle beakta strandlinjen och inte lägga lekplatsen för nära. Annars hade vi inget emot att det skulle byggas en lekplats på området, det hade gått alldeles utmärkt att lägga den 30 till 50 meter bort, säger Thomas Martinsson, som samtidigt konstaterar att kommunen inte tog fasta på varningen.

– De gjorde ju som de ville och körde på i alla fall, och då var vi ju tvungna att överklaga.

Lagar och regler

Thomas Martinsson är noga med att påpeka att Skutbergets Wenner inte har någonting emot att det byggs en lekplats på Skutberget. Bara inte just där.

– Kommunen kräver att privatpersoner lämnar in bygglov och följer lagar och regler, då kan man inte själv strunta i det. Även kommunen måste följa de lagar och regler som finns, säger han.

Klätterstenen på Skutberget måste också flyttas.
Klätterstenen på Skutberget måste också flyttas. Foto: Tommy Andersson

Martinsson påpekar också att det ytterst handlar om att bevara stränderna som en tillgång för allmänheten.

– Vi ser det som en demokratifråga också, det är inte bara de med gott om pengar som ska ha tillgång till strandlinjen

Annan plats

Efter att Skutbergets Wenner överklagat beslutet sa först länsstyrelsen ja, därefter sa Mark- och miljödomstolen nej och nu har Mark- och miljödomstolen slutligen beslutat sig för att inte pröva ärendet, vilket innebär att Mark- och miljödomstolens beslut ligger fast.

Ingen äventyrslekplats på Skutberget således. I alla fall inte just där.

– Ska de bygga så får de börja om från början på en annan plats, säger Thomas Martinsson.

Hur känns det för er att överklagandet gick er väg?

– På ett sätt känns det gott, eftersom vi vill att det ska gå rätt till, men på ett sätt är det också tråkigt eftersom det är våra gemensamma pengar som har använts till det här.

Värmlands Folkblad har sökt företrädare på kommunen för en kommentar, dock utan framgång.

Bakläxa för Karlstads kommun: Fel att ge strandskyddsdispens för lekplatsenKommunen överklagar lekplatsdomen på SkutbergetKommunens svar om omstridda lekplatsen på SkutbergetÄventyrslekplats på Skutberget skjuts på framtidenS vill flytta lekplatsen på Skutberget: ”Viktigare för barnen än en prestigeseger”

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunMiljöNyheterPeter SörensenSkutbergetSkutbergets WennerThomas Martinsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.