LEDARE: Varför vill högerpartierna införa ransonering av plastpåsar?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kanske kan högern uppfylla EU-direktiv genom telepati och magiska besvärjelser?
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vill högern byta ut plastpåseskatten mot ransonering? Eller ska Sverige bryta mot EU-lagstiftning? Högerns kritik av skatten på plastkassar lämnar fler frågor än svar.

Det är få saker det är sådant tjat om i den politiska debatten som den förbannade plastpåseskatten. Utskälld och hånad. M, SD, KD och L har lovat att genast riva upp den. Detta trots att det från början var Liberalernas förslag. De har stöd från en enad och upplivad twitterkör, samtliga alumner från Livets hårda skola.

Skatten kan man förstås vara emot. En fråga som dock borde ställas, är varför högern hellre vill ransonera plastpåsar eller helt förbjuda dem? Detta är nämligen alternativen som står till buds om de inte vill bryta mot EU:s förpackningsdirektiv, som plastpåseskatten bygger på.

Regeringen Reinfeldt gillade plastdirektivet. Ulf Kristersson (M) var minister.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De kan ju visserligen vilja riva upp hela EU-direktivet. Men direktivet började diskuteras redan under högerregeringen Reinfeldt, som drev på för förslaget. Ulf Kristersson (M) var minister i den regeringen. När frågan kom upp till omröstning i EU-parlamentet röstade dessutom M, L och KD:s partigrupper ja. Hoppsan.

Vad säger då detta EU-direktiv? Jo, att alla EU-länder ska minska förbrukningen av plastpåsar till maximalt 40 bärkassar per person och år till 2025. Länderna är fria att göra det hur de vill. Tycker man att att en skatt är fel väg att gå, finns följande handlingsalternativ:

1. Förbjud plastpåsar helt

Kanske kan ett förbud av plastpåsar lanseras som en del av politiken för hårdare tag? Johan Forssell som är rättspolitisk talesperson för moderaterna skulle kunna presentera förslaget.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera länder har valt att helt förbjuda. Det har ju onekligen stor effekt! Där fick ni allt MP, med era töntiga skatter! Kanske inte så attraktivt för partier som brukar ogilla förbud och begränsningar av människors fria val. Å andra sidan kanske det kan lanseras som ännu ett led i Moderaternas politik för ”hårdare tag”.

2. Ransonera plastpåsar

Ransoneringskort för bensin. Har vi snart ett för plastpåsar?
Foto: SvD / TT /

Alla svenska medborgare får 40 plastpåsar var att använda på ett år! Detta görs genom kuponger som under andra världskriget eller att 40 plastpåsar delas ut i början av året. Inte heller särskilt attraktivt för frihetliga partier, men troligen effektivt.

3. Magiska besvärjelser

Kanske finns besvärjelsen mot plastpåsar i Harry Potter-böckerna?
Foto: MICHAEL LEA

Innan plastpåseskatten förbrukade svenskarna 75 plastpåsar per person och år. Totalt ungefär 761 miljoner tunna plastbärkassar och 770 miljoner tunna påsar.

Expertmyndigheterna tror inte att EU-målet på 40 påsar per år kan uppnås av sig självt, utan menar att styrmedel behövs. Inget annat EU-land har heller valt en annan väg. Det kan också tilläggas att en majoritet av världens länder har infört någon typ av begränsning, avgift, skatt eller förbud för att minska förbrukningen av plastbärkassar.

Kanske kan högerpartierna hitta på något mer innovativt än resten av världen. Det ska inte uteslutas att högerpartierna besitter oväntade förmågor att minska svenska folkets plastpåseanvändning genom exempelvis telepati och magiska besvärjelser.

4. Strunta i EU

Man kan förstås strunta i att genomföra EU-direktivet. Det skulle dock innebära höga böter för Sverige, minskat internationellt anseende samt att vi beter oss som en bananrepublik. Det skulle säkert också möta höjda ögonbryn i Bryssel med tanke på att de borgerliga tidigare förespråkade detta direktiv.

Mot bakgrund av planekonomiska grepp som ransonering och förbud kunde man tro att högern skulle förespråka mindre ingripande alternativ – som en skatt. Detta är också i linje med vad (de få) borgerliga opinionsbildare som bryr sig om klimat brukar förespråka , nämligen prissättning av miljöpåverkan.

Det är helt enkelt inte plaståseskattens förespråkare som ska behöva förklara sig. De uppfyller bara ett tråkigt EU-direktiv. Det är de som vill riva upp skatten som ska få frågan om vad som ska komma istället. Vän av ordning kan ju annars undra varför högern verkar föredra ransonering av plastpåsar?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.