Hoppa till huvudinnehållet

32-åring ströp flickvännen vid sex – döms till fängelse

Publicerad:
Tingsrätten dömer mannen till fängelse för grov fridskränkning.
Tingsrätten dömer mannen till fängelse för grov fridskränkning. Foto: Peter Bäcker

De träffades via nätet i maj 2021 och blev officiellt ett par månaden därpå. Nu har 32-åringen dömts till nio månaders fängelse för grov fridskränkning.

Vänner och anhöriga till kvinnan vittnade under utredningens gång om hur hon under det år hon och 32-åringen var ihop förändrats till att bli osäker och tyst, om hur hon ”tappat gnistan”, om hur 32-åringen varit kontrollerande och att han bland annat, öppet, kallat henne för ”slyna”.

På torsdagen dömdes mannen till nio månaders fängelse för grov fridskränkning. I domen framgår att han vid flera tillfällen då de haft sex tagit stryptag på kvinnan. Hon försökte då värja sig och ta bort hans hand – men utan att lyckas. Istället sa han till henne att det bara skulle bli värre samt: ”Jag äger dig, slampa”.

Kvinnan vittnade om att hon inte fick luft, hur ansiktet började domna bort, och om hur halsen flera dagar efter händelsen varit röd och öm.

Mannen ska också vid flera tillfällen ha nypt henne hårt över benet, så hårt att kvinnan nästan brast ut i gråt medan mannen bara skrattade. Blåmärket som uppstod hängde i under någon veckas tid – men mannen har som försvar sagt att kvinnan lätt får blåmärken.

Vid ett tillfälle när de var ute och åkte bil ihop i vintras konfronterade kvinnan mannen om hans misstänkta otrohetsaffärer. Mannen svarade med att hon var paranoid, men när hon bad om att få bli körd hem till sig blev stämningen en annan. Han kastade hennes telefon på bilgolvet, slog henne med en knytnäve i bröstet och accelererade kraftigt samtidigt som han sa att han skulle köra ihjäl dem båda.

I slutet av juni kulminerade allt när paret firade midsommar på Skutberget. Efter att ha börjat gräla i stugan de bodde i satte han sig över henne och tryckte sin armbåge i bröstet på henne innan han gav henne en rejäl spark mot ryggslutet. Kvinnan tog sin tillflykt till ett servicehus en bit bort, men mannen följde efter och knuffade in henne i väggen flera gånger.

Till slut lyckades några andra män på campingen få ut mannen ur huset och få ner honom på backen tills dess att polisen kom till platsen.

Mannen har nekat till alla händelser, och bland annat försvarat strypgreppet med att de är överens om att han får ta strypgrepp på henne vid sex.

En enig tingsrätt menar emellertid att den förklaringen, precis som den om att kvinnan lätt får blåmärken, är uppenbara efterhandskonstruktioner och dömer mannen till nio månaders fängelse. Han ska även betala 30 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.