26 månaders väntetid kan aldrig vara ok

Krönikor
PUBLICERAD:
Morgan Schmidt är chefredaktör på Värmlands Folkblad.
Jag har mått psykiskt dåligt. Och fått hjälp kvickt, vilket jag är oerhört tacksam för.
Men allt för många får vänta allt för länge.

I dagens tidning så kan du läsa om Emil som har försökt få hjälp från psykvården, men där väntetider gjort att det har varit på väg att gå åt skogen flera gånger om. I artikeln intill kan du också läsa att det är 26 månaders väntetid till öppenvården, detta trots att köerna kortats ned med nästan ett år bara i år.

26 månader, fundera över den siffran ett tag.

Alltså över två års väntetid för att få hjälp med ett problem som med stor sannolikhet innebär kraftig försämrad livskvalitet och faktiskt också allt för ofta får dödlig utgång. Det kan väl aldrig vara ok i ett modernt samhälle, eller?

Själv har jag också mått psykiskt dåligt, men jag har fått hjälp snabbt och det aldrig gått så långt att jag behövt söka mig till psykiatrin. Kanske har jag haft tur, kanske har mina besvär varit ovanligt lättfixade, men oavsett vilket så vet jag att 26 månader av att inte få hjälp hade jag aldrig klarat.

Jag skyller inte på någon för att det ser ut så här, men klart är att problem av psykisk karaktär fortfarande är ett område där vården inte riktigt fungerar som den borde. Det borde någon fixa till.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.