LEDARE: I Indien känner alla till Värmland – dags att ta landet på allvar

Ledare
PUBLICERAD:
Indien är snart världens största land och tredje största ekonomi.
Foto: Mahesh Kumar A.
Indien kommer inom kort vara världens största land och tredje största ekonomi. Ändå tas landet inte riktigt på allvar i Sverige. De som förlorar mest på det är vi själva.

I Indien känner varenda kotte till Värmland. Det är förvisso av en tråkig anledning. När mutskandalen kopplat till vapentillverkaren Bofors uppdagades på 80-talet, var det inte bara en stor skandal i Sverige utan också i Indien. I Indien används fortfarande uttrycket ”att göra en Bofors” för att beskriva mutskandaler.

Men det är inte bara Boforsaffären som gör indierna intresserade av Värmland och Sverige (och nog räknar vi väl ändå Karlskoga till Värmland?). Indiska företag står på kö för att göra affärer, indiska studenter går på våra universitet och indier är numera vår största invandrargrupp. Många rekryteras till IT-branschen eftersom de har spetskompetens som saknas i Sverige.

Att svenska företag rekryterar personal från Indien för att kompetensen saknas här hemma, stämmer dåligt överens med många svenskars bild av Indien. Här pendlar bilden av Indien som ett land för fattiga stackare eller ett mytiskt skimmer av spirituella yogautövare. Båda saker finns i Indien, men ger en väldigt dålig bild av vad landet är idag.

Kanske kan vår ensidiga bild av Indien illustreras av ett yogapass jag följde med min fru på. Läraren introducerade alla i att göra en hälsning och gravallvarligt yttra ordet “namaste”. “Namaste betyder ljuset i dig möter ljuset i mig”, förklarade vår yogi med stor andakt.

Jag började ofint nog skratta. Eftersom jag gjort mig besväret att studera hindi, vet jag vad namaste betyder:

Det betyder kort och gott: “Hej!”

Föreställ er själva om tjugo indier stått i ring, sett varandra i ögonen och med allvarlig min ropat “hejsan” till varandra. Då hade ni också skrattat.

Det finns goda skäl för svenskar att uppdatera sin bild av Indien. Landet har 600 miljoner internetanvändare, kommer inom kort tid vara världens största land och är snart världens tredje största ekonomi. Den ekonomiska tillväxttakten är i dag högre än Kinas. Samtidigt är förstås skillnaderna enorma mellan de som fått del av Indiens modernisering och de som ännu lever kvar i fattigdom.

Den indiska börsen går uppåt.
Foto: Rafiq Maqbool

Landet har också en stor strategisk betydelse. Indiens försvarsbudget är den fjärde största i världen och spelar en viktig roll i de tilltagande spänningarna mellan Kina och USA. Indien är en stormakt, men som inte ses som en stormakt. Exempelvis saknar de märkligt nog en plats i FN:s säkerhetsråd.

Indien skulle kunna bli en viktig allierad för Sverige i globala frågor. Landet är världens största demokrati och den växande medelklassen har en livsstil som många svenskar skulle känna igen sig i. På senare år har landets hindunationalistiska regering dock rört sig åt ett mer auktoritärt och främlingsfientligt håll. Det är olyckligt för det behövs verkligen en motvikt till diktaturer som Kina och Ryssland i världspolitiken.

Oavsett vilken roll landets styre går mot, måste Sverige uppdatera sin syn på Indien. I Sverige har politiskt intresserade ofta detaljkunskaper om amerikanska primärval men vet inte ens vad Indien president heter (Droupadi Murmu sedan i juni). Svenska företag har börjat vakna till, men utbytet är betydligt mindre än den potential som finns.

Det skulle heller inte skada om fler svenska studenter lärde sig hindi, även om många indier kan engelska. Över 600 miljoner människor talar eller förstår hindi. Jämför detta med de 135 miljoner som talar tyska och som lärs ut på varenda svenskt högstadium. Sådana studenter skulle bli oerhört eftertraktade i en alltmer global värld.

Man kunde med fördel passa på att utbilda några av yogalärarna, så man slapp brista ut i ett andäktigt ”hejsan” på nästa yogapass.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.