Insändare: Nu har elbolagen gått över gränsen

Insändare
PUBLICERAD:
Politiker och journalister bör undersöka de stora elbolagens resultat, anser insändarskribenten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Elförbrukningen varierar kraftigt under dygnet och veckan och därför måste elbolagen föra noggrann statistik för att kunna ligga steget före. Delar av denna statistik finns tillgänglig på nätet och den är välgjord och lätt att använda. Om man jämför vad politiker och journalister säger med denna statistik, så ser man två alternativa världar.

Ett exempel är elexporten. Politiker och journalister rabblar sin ramsa om att vi har elbrist och importerar dyr el från Europa. Enligt statistiken hade vi vi en nettoexport på 26 TWh år 2021. Om man ser på enskilda dagar, så hade vi nettoimport 6/12 och 7/12 2021. Alla andra dagar hade vi nettoexport. När det gäller enstaka timmar, så har jag tittat på juni månad. Jag är ganska gammal, 90-, och har ingen större datavana, men det är enkelt. Gå in på Svenska kraftnät, Kontrollrummet och titta på elproduktion. Bläddra i almanackan och svep över dygnet. Du kommer att finna att exporten oftast låg mellan 3000-5000 MW. Några enstaka timmar var den lägre än 2000 MW. Vi exporterade 15 till 30 procent av vår produktion.

Hur påverkade detta priset? Jo det blev rekordhögt. Ofta mellan två till fyra kronor/kWh.

Bolagen kan sälja el som är producerad i svenska kraftverk, till normal kostnad, för skyhöga priser inom Sverige. En del kommunala energibolag har redovisat resultatet för 2021 och de har fördubblat sin vinst. En ryggmärgsreflex borde vara att undersöka de stora elbolagens resultat.

Om vi hade politiker och journalister som vore yrkesmän, skulle de ställa frågor. Vi skall givetvis vara solidariska och exportera vårt elöverskott till länder som Tyskland. På vilket sätt hjälper det Tyskland, att vi här Sverige betalar skyhöga priser för den el vi själva producerar. Finns det något rimligt skäl till att inte ha skilda prissättningar. Den el som produceras och förbrukas i Sverige har ett pris och det överskott som exporteras har ett annat pris, som bestäms av Europamarknaden.

Lennart Fransson

Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.