Insändare: Djur ska inte vara produkter

Insändare
PUBLICERAD:
Människans syn på djur måste förändras, anser insändarskribenten.
Foto: BERTIL ERICSON / TT
Att djur far illa är ingen ny företeelse. Varje vecka kan vi läsa om kaniner som dumpats, katter som vanvårdats eller om brister på gårdar och slakterier som lett till att djur har plågats. Problemet är att djur har så låg status i vårt samhälle att deras liv inte värderas särskilt högt. De har reducerats till att bli produkter med syfte att behaga människor på olika sätt.

Vårt sätt att se på djur har skapat ett enormt lidande för våra medvarelser på planeten. Minken förvandlas till att bli en päls medan grisen reduceras till att bli en bit skinka. Tuppkycklingen anses vara en biprodukt som gasas ihjäl under sin första dag i livet medan hönorna placeras i en äggfabrik där de får tjänstgöra tills deras kroppar inte längre orkar. Kossorna används som mjölkmaskiner tills de inte längre kan föda fram nya kalvar och söta kaniner från zooaffären kan på sikt bli en oönskad familjemedlem som ingen vill ta ansvar för.

När de så kallade sällskapsdjuren vanvårdas blir gemene man upprörd. Den breda massan är överens om att hundar och katter ska behandlas väl. Men när förhållandena i djurfabriken kommer på tal vill folk inte längre höra. Då slår konsumenterna ifrån sig och förklarar att de inte vill få några pekpinnar för att de köper produkter som innebär att djur plågats. Tuppkycklingarna ska fortsätta dödas, grisarna ska styckas upp i diverse delar och kalvarna ska hamna ensam i en liten hydda utan sin mamma. Samtidigt kallar vi oss för djurvänner och hyllar den svenska djuromsorgen.

Djur förtjänar inte att bli reducerade till produkter eller att dumpas i en container när de inte längre passar som sällskapsdjur. Det är hög tid att förändra vår syn på djur och hur vi behandlar dem.

Nästa gång du köper ägg, kotletter, levande presenter eller klädesplagg av djur så är det på sin plats att fråga sig hur det blev en produkt till försäljning. Kanske var det en gris som sänktes ner i ett koldioxidschakt för att du ville köpa en bit skinka eller ett får som fick lida för att du ville sticka din tröja med merinoull?

Helen Thelin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.