Nya rönen: ”Nessie” fanns (kanske) på riktigt

Krönikor
PUBLICERAD:
Denna välkända bild som publicerades i Daily Mail 21 april 1934 och sägs föreställa det sk Loch Ness-odjuret togs av en Londonläkare vid namn Kenneth Wilson. Bilden avslöjades som bluff årtionden senare.
Foto: Pressens Bild
Stoppa pressarna hörni, tryck på larmknappen och sluta med allt ni gör. Det har nämligen visat sig att Loch Ness-odjuret faktiskt var på riktigt.

Ja, eller nästan i alla fall. Kanske. Nån brittisk forskare hävdar nu, efter att man hittat plesiosaurusar i ett 100 miljoner år gammalt flodsystem i Marocko, åtminstone att det är ”rimligt” att tänka sig att att den skotska sjön har huserat sötvattendinosaurier.

Upptäckten ska enligt forskarna i viss mån peka på att de långhalsade rackarna till sjöodjur kunde röra sig mellan salt och sött vatten, att de inte endast levde i världshaven utan även i sjöar och floder.

Men som ni kanske läser mellan raderna tyder inte mycket på att ”Nessie” fortfarande bebor sjön i Skottland. Det är inte ens säkert att hon nånsin gjort det. Men hon kan ha gjort det och det är väl gott nog för mig, även om forskningsrapporten understryker att det troliga är att plesiosaurerna liksom sina landlevande släktingar till slut dog när de andra dinosarna dog ut.

Den riktigt stora frågan är väl annars vad det här fyndet egentligen betyder för Storsjön och sjöodjuret som påstås simma runt i de vattnen.

Troligtvis ingenting, på gott och ont. Den myten, och det sjöodjuret, mår bäst av att fortsätta matas.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.