Hoppa till huvudinnehållet

Ökade kostnader för sophämtarna – kommunerna får kritik

Publicerad:
Sophämtningen mellan de så kallade Sutohamu-kommunerna i norra länet är gemensamt upphandlad och det är de fyra som får kritik av Urbaser/Nordren i en debattartikel publicerad i NWT.
Sophämtningen mellan de så kallade Sutohamu-kommunerna i norra länet är gemensamt upphandlad och det är de fyra som får kritik av Urbaser/Nordren i en debattartikel publicerad i NWT. Foto: Daniel Olausson

De höga drivmedelskostnaderna slår hårt även mot sophämtarna.

Sutohamu-kommunerna får kritik för att de inte stöttar Urbaser/Nordren som sköter avfallshämtningen i norra länet.

– Vi måste ha skattebetalarnas perspektiv i de här frågorna, säger Richard Bjöörn, kommunchef i Hagfors.

Det är i en debattartikel i NWT som Urbasers vd Per-Eric Bjurenborg ställer sig frågande till varför de fyra värmländska kommunerna Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors – som gemensamt upphandlat sophämtningen med Urbaser – vägrar hjälpa företaget att möta de höga drivmedelspriserna.

”Vinstmarginalerna i branschen är inte stora, inte ens under ett normalläge. Varken vi eller någon annan aktör har kunnat förutse, och ännu mindre ta höjd för, de kraftiga prishöjningarna som hotar vår verksamhet”, skriver Per-Eric Bjurenborg och affärsområdeschefen Mackis Tifidis.

De fortsätter:

”Kostnadsökningen på drivmedel är så pass omfattande, och vår önskan gäller endast det innevarande året, trots att prisökningen pågått i över ett år. Risken som kommunerna tar när de inte tar sin del av ansvaret för situationen är att både medborgare och företag drabbas av stora störningar i hanteringen av avfall.”

Likabehandlingsprincipen gäller

Diskussionen är inte ny hos kommunerna. Deras ställning är lika tydlig som enkel, förklarar Richard Bjöörn.

– Generellt sett har vi ju lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till, och den reglerar ju de här delarna som vi har på avtal med dem, säger han och påtalar att det också i generella termer kan finnas öppningar för förändringar i avtal beroende på hur de är konstruerade.

– Men det är ju som så att det kan inte bara vara en vinnare i det här, så att säga. Jag menar, om vi skulle göra avsteg så är det ju inte bara med dem vi kan göra avsteg med, då får vi lov att gå hela fältet runt och det har vi inte budget till.

Är det flera aktörer som ställt samma frågor?

– Jag har inte totalbilden, men jag tror nog att det kommit fler frågor om det här, det är klart. Vi har också haft kontakt med dem som konstaterar att det är så här, men som också förstår lagens intention, säger Richard Bjöörn.

Richard Bjöörn, kommunchef på Hagfors kommun, förklarar att man rent generellt inte kan göra avsteg från likabehandlingsprincipen, eftersom man då som en offentlig aktör öppnar dörren för att göra det för alla.
Richard Bjöörn, kommunchef på Hagfors kommun, förklarar att man rent generellt inte kan göra avsteg från likabehandlingsprincipen, eftersom man då som en offentlig aktör öppnar dörren för att göra det för alla. Foto: Daniel Olausson

Han lyfter det faktum att frågan om de höga drivmedelskostnaderna och hur det drabbar företag, aktörer och kommuner av olika slag på olika sätt är större än den som rör bara diskussionen mellan fyra kommuner i norra Värmland och Urbaser/Nordren.

– Men jag förstår ju att det är besvärligt för företagen, absolut. Vi har lagstiftningen att förhålla oss till, vi har haft dialoger om det och jag vet att staten tittar på det och vad det blir för slutresultat återstår att se.

Artikeltaggar

HagforsMunkforsNordRenRichard BjöörnSamhälleSoporSunneTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.