Hoppa till huvudinnehållet

En svit i naturen: ”Campa behöver inte vara omständligt”

Publicerad:
En av Happie Camps tältplatser utanför Väse i Vänerskärgården. Sjöutsikt, vacker omgivning och ett rymligt tält utrustat med säng och friluftskök.
En av Happie Camps tältplatser utanför Väse i Vänerskärgården. Sjöutsikt, vacker omgivning och ett rymligt tält utrustat med säng och friluftskök. Foto: Tommy Andersson

De senaste åren har konceptet glamping exploderat. Staffan Svantesson är grundare och VD för Happie Camp med verksamheter runt om i de värmländska skogarna. Målet är att expandera ytterligare och att stärka bandet mellan människan och naturen.

– Folk kommer att vilja ge tillbaka till naturen när det har fått någonting, vi ger dem en konkret, lugnande och äkta naturupplevelse, säger Staffan Svantesson.

Idén fick 39-åringen efter att ha rest mycket till vackra platser runt om i världen. Besöken till de känsliga naturområdena med allt från öken till regnskog fick honom att fundera över hur lokalinvånarna jobbade cirkulärt och hållbart med turism. Han är dessutom uppvuxen på landsbygden utanför Karlstad och jobbade under ungdomsåren på sin pappas camping.

– Fröet såddes väl under uppväxten och inspirationen hämtade jag från en vandringsresa i Patagonien, där man inte fick tälta själv. Jag har alltid intresserat mig för friluftsliv, campat och vandrat. Men det gäller långt ifrån alla. De flesta av våra gäster bor ofta i större städer och kanske saknar tillgång till utrustning eller landställe, det vill vi ändra på. Studier visar att folk blir lyckliga av att komma ut. I Japan arbetade människor under 80-talet ihjäl sig, därför etablerade man så kallade terapiskogar vilket gav ett väldigt gott resultat mot utmattning och psykisk ohälsa, säger Staffan Svantesson.

Staffan Svantesson vill flytta fokus från prestation till att njuta av naturen.
Staffan Svantesson vill flytta fokus från prestation till att njuta av naturen. Foto: Tommy Andersson

Men det handlar inte bara om att komma ut i naturen utan också om att varva ner. Staffan säger att mycket av det moderna friluftslivet fokuserar på att vara aktiv. Att man måste prestera, ha rätt utrustning och att istället för att titta på ett berg så måste man springa upp för det.

– Man måste cykla, paddla och plocka svamp på tid, så jobbar inte vi. Termen friluftsliv etablerades av en norsk poet och plockades sedan upp av en lyckofilosof som kom fram till att lyckan i de skandinaviska länderna var mycket tack vare ett utbrett friluftsliv. Men då handlade det mer om att spendera tid utomhus utan prestation, vi vill erbjuda det. Vår mission är att man ska bli lycklig av naturen, sitta på en stubbe och ta det lugnt.

Så går det till

Målet är att gästerna ska få komma så nära naturen som möjligt och så långt bort från civilisationen och stressen som möjligt utan att behöva fundera för mycket kring logistiken.

– När du bokar din vistelse så får du koordinaterna till platsen, att hitta dit är lite en del av upplevelsen. Det ska vara lite äventyr. Sedan plockar du ut din matkasse för vistelsen i ett skåp. Du träffar ingen i personalen varken då eller vid utcheckning, ingen tycker om att hämta ut en nyckel när man bokat Airbnb. Sedan går man ut i skogen till sin avsedda plats och gör vad man känner för, lagar mat och badar.

Lyxig, avskalad inredning med gott om utrymme för att släppa taget och komma ner i varv.
Lyxig, avskalad inredning med gott om utrymme för att släppa taget och komma ner i varv. Foto: Tommy Andersson

Alla campingplatser ligger intill vatten med fin utsikt och minst 200 meter ifrån varandra. De står enskilt och helst ska du inte se någon civilisation.

– I Arvika och Hagfors ser man ingen civilisation alls men utanför Väse kring Vänern så är det ju nästan omöjligt. Mindre erfarna campare kan tycka att det är lite läskigt, känslan av att vara vid världens ände. I grund och botten handlar det kanske inte om att man är rädd för skogen utan mer rädslan att möta sig själv och sina tankar, men det är väldigt utvecklande. Vi uppmanar alla att stänga av telefonen, men det sker oftast naturligt.

Naturen i centrum

Alla anläggningar är tänkta att vara så bekväma, cirkulära och miljövänliga som möjligt utan onödiga tillbehör. Respekt för naturen, framtiden och markägarna är prioritet. Varje tältplats är försedd med en riskfri eldstation och säkerhetsutrustning.

– Vi utbildar folk om allemansrätten så att den kan nyttjas mer och på rätt sätt. Vi jobbar med privata markägare och ger dem en möjlighet att bruka sin fina mark utan att avverka den. Vi vill att skogsägare ska kunna tjäna mer pengar på att sätta upp tält, då får skogen stå kvar samtidigt som den tillgängliggörs.

”Varje plats är unik och har sin charm”, säger Staffan Svantesson.
”Varje plats är unik och har sin charm”, säger Staffan Svantesson. Foto: Tommy Andersson

Det första året (2018) bokade majoriteten av gästerna en natt. Nu är det vanligare med flera övernattningar. Staffan tror att orsaken är att folk har vant sig vid konceptet och att naturintresset ökat överlag.

– Det kostar runt 3 000 kronor för ett dygn beroende på tillägg, mat och så vidare. De som stannar längst är oftast mest nöjda, det tar ett tag att komma in i det. Tanken framöver är att expandera vår verksamhet så att fler kommer ut i naturen och så att skogen vår stå kvar. Det är vårt motto, det har vi strävat efter hela tiden, säger Staffan Svantesson.

Kunden väljer mellan olika tältmodeller och platser.
Kunden väljer mellan olika tältmodeller och platser. Foto: Tommy Andersson
Här kan man diska och laga mat med ekologiska varor.
Här kan man diska och laga mat med ekologiska varor. Foto: Tommy Andersson
Här hämtar gästerna ut sin matkasse.
Här hämtar gästerna ut sin matkasse. Foto: Tommy Andersson
Foto: Tommy Andersson
Foto: Tommy Andersson
Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

CampingFritid och livsstilNyheterVänern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.