Hoppa till huvudinnehållet

Bevara skolstrukturen i Eda

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Vad skulle man tjäna på att slå sönder en väl fungerande skolorganisation? Den frågan ställer sig Hans Nilsson, Sjukvårdspartiet i Eda på dagens debattsida.
Vad skulle man tjäna på att slå sönder en väl fungerande skolorganisation? Den frågan ställer sig Hans Nilsson, Sjukvårdspartiet i Eda på dagens debattsida. Foto: Håkan Strandman

Det var säkert många barn och föräldrar som fick skrämselhicka när de såg måndagens SVT Värmlandsnytt. Socialdemokraternas toppnamn i Eda har ingen aning om vad partiet vill med skolan.

Väljarna kommer inte få något besked om hur sossarna tänker sig den framtida skolstrukturen i Eda kommun innan valet. Socialdemokraterna behöver ha en process i partiet först. Det har man tydligen inte hunnit med sedan skolutredningen kom i december 2018.

Kommer socialdemokraterna att efter valet föreslå att lägga ner högstadiet i Koppom och skolorna i Adolfsfors eller Åmotfors? Ingen ska få veta det.

Centerpartiets listetta gör ingen mindre orolig. Visserligen säger han att C vill ha kvar skolstrukturen. Men tillägger tre gånger, att det bara är ”så länge vi kan”. Det tillägget gör att uttalandet inte är vatten värt.

Sjukvårdspartiet i Eda är tydliga utan förbehåll.

Eda kommun har en bra skolstruktur. Två högstadier och fyra låg- och mellanstadieskolor är precis lagom.

Jag har varit politiker i Eda kommun sedan hösten 2009. Under alla dessa 13 år har det kommit förslag om att lägga ner skolor och förskolor. Jag och andra har fått rycka ut och göra räddningsaktioner.

En förändring av skolstrukturen är en politisk fråga. Trots det så har förslagen om skolnedläggningar oftast kommit från verksamhetsledningen. Nu verkar det som om socialdemokraterna kan komma att föreslå en centralisering av skolan.

Vad skulle man tjäna på att slå sönder en väl fungerande skolorganisation? Ett högstadium istället för två minskar kostnaderna, enligt uppgift från årets budgetberedning, med 800 000 kr. Det är felräkningspengar i Bildnings budget på 234 miljoner kr. De negativa konsekvenserna för Koppom om högstadiet försvinner skulle bli mångfalt högre. Många fler elever skulle välja att gå högstadiet i en annan kommun. Kvalitén skulle försämras.

Att minska från fyra till tre låg- och mellanstadieskolor sägs spara 1,3 miljoner kronor. Det är inte heller genomförbart. Skolorna i både Adolfsfors och Åmotfors är viktiga att ha. Det är bra för elever att gå i mindre skolor där de ses som individer istället för en del av en stor massa.

I budgeten för 2023 fick bildning en höjning av sitt anslag med 7,9 miljoner, varav 2,1 miljoner avser merkostnaden för skolstrukturen. Det beslutet om en oförändrad skolstruktur måste gälla längre än för ett läsår åt gången.

Hoppas att både verksamhet och politiker respekterar detta och att skolan äntligen får den arbetsro som den så länge har behövt.

Rösta på Sjukvårdspartiet i Eda för att få behålla två högstadier och fyra skolor i Eda kommun.

Hans Nilsson

Sjukvårdspartiet i Eda

Kommunalrådskandidat

Artikeltaggar

DebattEda kommunSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.