Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kommun hotas av skadestånd på tre miljoner

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Advokat Stefan Liliebäck har formulerat en stämningsansökan med ett skadeståndsanspråk på närmare tre miljoner kronor som Arvika kommun ska besvara senast 17 augusti.
Advokat Stefan Liliebäck har formulerat en stämningsansökan med ett skadeståndsanspråk på närmare tre miljoner kronor som Arvika kommun ska besvara senast 17 augusti. Foto: Anton Eriksson

Robin Dahlén fick i februari en ursäkt av Arvika kommun.

Men kommunen har inte offentligt erkänt att de gjort något fel, vilket han är missnöjd med.

En stämningsansökan med ett skadestånd på närmare tre miljoner kronor är framtagen.

Det är advokat Stefan Liliebäck som ställt samman stämningsansökan som är inlämnad till Arvika kommun. I följebrevet skriver Liliebäck att han förväntar sig ett svar senast den 17 augusti.

Om stämningsansökan lämnas in till Värmlands tingsrätt eller inte beror på hur kommunen svarar.

– Jag tror att kommunen kommer att svara att det inte finns någon grund för ett skadestånd. Då Robin blir tvungen att lämna in ansökan till Värmlands tingsrätt, säger Stefan Liliebäck.

Läs också

Som VF har skrivit tidigare fick Robin Dahlén och Christian Karlsson i februari en offentlig ursäkt för det lidande bröderna tvingades utstå efter att de felaktigt pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död 1998.

– Bröderna och deras familj fick en djup och förbehållslös ursäkt. Då framstod det som om att kommunen tog ansvar, men nu verkar inte kommunen vilja stå fast vid det, konstaterar Stefan Liliebäck och hänvisar till uttalanden i massmedia bland annat i VF i juni.

Då sade kommundirektören Hans Karlsson:

”Ska vi erkänna att vi gjort fel så måste vi också kunna säga vad som har gjorts fel och av vem och vi kan inte hitta någonting sådant”

Det är bakgrunden till den stämningsansökan på 17 sidor som kommunen ska svara på. Skadeståndsanspråket, som är tvådelat, är på totalt 2 985 000 kronor. En miljon för att kommunen anses ha kränkt oskuldspresumtionen.

– Varje människa som är misstänkt för brott ska betraktas som oskyldig till dess att skulden blivit fastslagen i domstol. Det har inte skett här, säger Stefan Liliebäck.

Robin Dahlén vill att Arvika kommun offentligt medger att de gjort fel i utredningen kring Kevinfallet.
Robin Dahlén vill att Arvika kommun offentligt medger att de gjort fel i utredningen kring Kevinfallet. Foto: Helena Karlsson

Beloppet är detsamma som Robin Dahlén fick i ex gratia-ersättning av staten i mars 2022.

– Resterande summa har vi tagit vägledning av justitiekanslerns schabloner för oriktiga frihetsberövanden. Vi anser att Robin och familjen varit föremål för ett ingripande som kan liknas vid ett frihetsberövande. Socialtjänsten hade bevakning på familjen under en lång tid, säger Stefan Liliebäck.

Christian Karlsson avser inte att driva en rättslig process mot Arvika kommun.

– Han vill gå vidare och leva sitt eget liv, säger Liliebäck.

Kommundirektör Hans Karlsson berättar att de inskickade handlingarna lämnats över till kommunens försäkringsbolag.

– Det är så vi gör när det finns ett riktat skadeståndskrav. Bolaget får bedöma om det är ett skadeståndsärende och om den försäkring vi har täcker det här, säger han.

Hans Karlsson är tveksam om försäkringsbolaget hinner göra en bedömning innan den 17 augusti.

– Det är kort om tid.

På frågan om kommunen har gjort något fel svarar Hans Karlsson:

– Jag kan inte ha någon annan åsikt än det som kommunstyrelsen tidigare uttryckt, det vill säga att inget formellt fel är begånget som gör att kommunen ska betala ut ett skadestånd. Kommunstyrelsen uttalade ändå en ursäkt till bröderna och familjerna. Det gäller fortfarande, säger han.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusKevinfalletRobin DahlénStefan Liliebäck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.