Hoppa till huvudinnehållet

Sverige till final i lag-VM – men inget heat för värmlänningen

Publicerad:
Sverige med Victor Palovaara är vidare till final i lag-VM. Arkivbild. Foto: Olle Persson

Sverige vann sin semifinal i lag-VM och är klart för final.

Oliver Berntzon och Fredrik Lindgren körde samtliga svenska heat medan den tredje lagmedlemmen och värmlänningen Victor Palovaara inte fick några starter.

– Det viktigaste är att vi vinner och jag är med och stöttar så gott jag kan, säger Palovaara.

Torsdagskvällen bjöd på semifinal två i lag-VM där bland annat Sverige hade chans att avancera till lördagens final. Och så blev det också. Det svenska laget med Oliver Berntzon, Fredrik Lindgren och Victor Palovaara vann semifinalen i Vojens, Danmark.

Värmlänningen Palovaara, som bland annat tävlar för Valsarna, fick dock inte köra något utan det var Lindgren och Berntzon som tog hand om samtliga sex svenska heat.

Sverige vann semin på 35 poäng och Tjeckien tog den andra direktplatsen till final med 34 pinnar. Tredje laget till final från semi två blev Storbritannien.

– En finalplats känns skitkul. Det är stort att vi är vidare och att vi vann semin är jättebra. Sedan börjar det riktigt roliga på lördag med final, säger Victor Palovaara som alltså inte körde något heat i semin:

– Det är inte så mycket att säga om det. Mina lagkamrater åkte bra och jag får istället vara med och bidra med det lilla jag kan när man inte får åka, för kanske kan man hjälp med något i alla fall.

– När det går bra är det svårt att byta förare. Desto längre en tävling går desto tuffare blir det också att hoppa in om man inte har åkt något tidigare heat.

Palovaara fortsätter:

– Jag extremt stolt över att jag överhuvudtaget blev uttagen hit. Men sedan vill man såklart vara med och åka och ta poäng. Jag tycker att jag är i så pass bra form och startar så bra att jag ska kunna ta mycket poäng. Men det är lagtävling och vi åker med dom som vi tror åker bäst på banan. Det viktigaste är att vi vinner och jag är med och stöttar så gott jag kan. Och jag är på tå om det dyker upp ett heat eller två för mig.

Sveriges Fredrik Lindgren. Arkivbild.
Sveriges Fredrik Lindgren. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Vore kul med en liten Valskamp"

I onsdagens semifinal ett var det Australien, Finland och Polen som körde hem en finalbiljett. I Finlands lag finns Valsarnas Jesse Mustonen, men Mustonen körde inget heat i semin.

Men i VM-finalen kan alltså Mustonen och Palovaara ställas mot varandra i ett eller flera heat.

– Det vore kul med en liten ”Valskamp”, konstaterar Palovaara med ett skratt:

– Det var kul att även Finland gick vidare till final, det är bra killar.

Artikeltaggar

Jesse MustonenSpeedwayValsarnaVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.