Hoppa till huvudinnehållet

Sunnes tredagarsfest är tillbaka – polisen mobiliserar: ”Vi är redo”

Publicerad:
Efter två års uppehåll är Fryksdalsdansen tillbaka med start på torsdagskvällen, vilket troligen får en och annan att jubla.
Efter två års uppehåll är Fryksdalsdansen tillbaka med start på torsdagskvällen, vilket troligen får en och annan att jubla. Foto: Kristina Green

Fryksdalsdansen är tillbaka med Miriam Bryant, Björn Rosenström och Freddy Kalas som dragplåster.

Tredagarsfesten får även polisen att mobilisera.

– Vi ser positivt på det, vi tror det ska flyta på bra och vi är redo, säger Morgan Olsson.

Det är mycket den här helgen. På Akkastadion och Sundsbergs gård samlas veteranfordonsentusiaster för Sunne summer meet för bilutställning och efterföljande cruising frampå lördagseftermiddagen.

Samtidigt som Fryksdalsdansen går in på sin tredje och sista festkväll efter starten på torsdagskvällen kan en snabbt räkna ut att det lär bli en hel del folk i rörelse i Sunne det här veckoslutet, med lördagen som kulmen.

Polisen står redo, förklarar Morgan Olsson.

– Vi har tagit ut en resurs som vi hoppas och tror ska kunna hantera Fryksdalsdansen utöver ordinarie verksamhet. Så vi har planerat för att vi ska kunna klara av det, säger han.

Miriam Bryant är ett av dragplåstren på årets upplaga av Fryksdalsdansen och hon äntrar scenen sent på torsdagskvällen.
Miriam Bryant är ett av dragplåstren på årets upplaga av Fryksdalsdansen och hon äntrar scenen sent på torsdagskvällen. Foto: Anders Wiklund/TT

Vilka förväntningar har ni på de här dagarna?

– Det är lite svårt att sia om, men signalerna från samhället är ändå att det finns ett ganska stort behov hos folk att få gå ut och roa sig och gå på fest igen. Eftersom vädret ser ut att bli bra också så tror vi nog att det kommer bli en hel del folk, sedan är det svårt att säga hur många som kommer.

Fler som stör ordningen

Senast Fryksdalsdansen arrangerades i Kolsnäsparken var 2019. Under pandemin har både antalet musikspelande bilförare ökat och de problem det fört med sig eskalerat. Här har Sunne knappast varit ett undantag.

Även för att möta detta har polisen en plan för.

– Det har vi inför varje helg, men det är klart att det kommer bli extra mycket folk ute i samhället och då även dem som är bilburna sent på nätterna. Tidigare år när det varit Fryksdalsdansen kanske det inte legat med i planeringen på samma sätt som nu när det får lite extra fokus, säger Morgan Olsson.

Morgan Olsson meddelar att polisen står redo att upprätthålla ordningen inför den första stora festhelgen i Sunne på tre år.
Morgan Olsson meddelar att polisen står redo att upprätthålla ordningen inför den första stora festhelgen i Sunne på tre år. Foto: Karina Johansson

En annan tydlig skillnad mot tidigare är att polisen har helt andra verktyg att ta till, bland annat genom att utfärda böter på plats till dem som bedöms störa den allmänna ordningen.

– Precis, att det är fest i Kolsnäsparken tror jag nog de flesta boende medborgarna kan leva med, men vi vill inte ha en massa extra diskon runt om i Sunne centrum. Det ska vi göra vad vi kan för att motverka.

Som polis och Sunnebo, hur ser du ändå på att Fryksdalsdansen kan genomföras i år igen?

– Jag tycker att det är positivt för samhället. Efter pandemin och allt som varit där det inte hänt någonting i stort sett de senaste två somrarna så är det positivt för medborgarna och i det här fallet Sunne kommun att samhället börjar vakna till liv igen. Det ser vi positivt på, vi tror det ska flyta på bra och vi är redo. Så får vi se om vi säger samma sak på måndag, konstaterar Morgan Olsson med ett skratt.

LÄS MER:

Miriam, Björn och Freddy ställer till kalas på FryksdalsdansenMiljonsatsning i Sunne: ”Vi hoppas få se evenemang”

Artikeltaggar

BilutställningBjörn RosenströmFreddy KalasFryksdalsdansenMiriam BryantMorgan OlssonMusikNöje/KulturSamhälleSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.