Hoppa till huvudinnehållet

Dåligt väder kan ha överraskat omkomna paddlare

Publicerad:
De två personer som under onsdagen hittades döda i Vänern kan ha överrumplats av dåligt väder. De kan ha kapsejsat redan under tisdagen. De hittades på onsdagen efter en sökinsats av Sjöräddningen. Arkivbild.
De två personer som under onsdagen hittades döda i Vänern kan ha överrumplats av dåligt väder. De kan ha kapsejsat redan under tisdagen. De hittades på onsdagen efter en sökinsats av Sjöräddningen. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

De två personer som under onsdagen hittades döda i Vänern kan ha överrumplats av dåligt väder. De kan ha kapsejsat redan under tisdagen.

– Då blåste det en hel del på Vänern, säger sjöräddningsledare Jörgen Hansson till Nya Wermlandstidningen.

Kajakpaddlare påträffade på Vänern – har avlidit

En fritidsbåt såg på onsdagen något ligga i vattnet mellan Lurö och Djurö i Vänern och slog larm. En räddningsinsats inleddes som resulterade i att man hittade två döda personer, två kajaker och två paddlar.

– Allt fanns inom en radie på cirka fem kilometer, säger Jörgen Hansson.

Underrätta anhöriga

På en av de döda hittades identitetshandlingar och polisen arbetar nu med att försöka fastställa de båda vuxna personernas identiteter för att kunna underrätta deras anhöriga.

Mycket tyder på att det handlar om två utländska turister, och troligen var de ute på en längre kajakfärd. De var väl utrustade, bar flytväst och de hade med sig tält, stormkök, fiskeutrustning och proviant.

Det är troligt att de överrumplats av dåligt väder på tisdagen, kapsejsat och sedan legat i vattnet tills de hittades.

Sämre väder

Under onsdagen var vädret lugnt, men dagen innan var det betydligt sämre.

– Då blåste det en hel del på Vänern, säger Jörgen Hansson.

Det är fortfarande oklart hur länge de båda varit ute. Inte heller vet man ännu varifrån de startade sin kajakresa.

– De har säkert lämnat spår men vi har inte hittat dem, säger Jörgen Hansson.

Det finns inga misstankar om brott.

Jonas Dagson/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusDjuröLuröVänern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.