Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stjärnorna stöttar Lindahl efter nätstormen: ”Hon är en ikon”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Hedvig Lindahl fick utstå hatkommentarer efter EM-semifinalen mot England.
Hedvig Lindahl fick utstå hatkommentarer efter EM-semifinalen mot England. Foto: LUDVIG THUNMAN

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl fick utstå hatkommentarer på sina sociala medier efter semifinalförlusten mot England.

Men nu backas 39-åringen upp av sina gamla värmländska landslagkamrater.

– Hedvig har gjort så mycket för landslaget och är en stor del i att Sverige nått de medaljer de gjort, säger Mimmi Larsson.

Gulddrömmen sprack för det svenska damlandslaget efter storförlusten mot hemmanationen England i EM-semifinalen. 4–0 skrevs segersiffrorna till för brittiskorna som är klart för final på Wembley Stadium i London.

Efter matchen fick blågult ta emot stor kritik för sitt spel där flera av de ledande spelarna inte alls kom upp i nivå.

Men kanske var det målvakten Hedvig Lindahl som efter sina fyra insläppta mål fick ta emot flest meddelanden från ilskna personer som följde matchen från TV-soffan.

På hennes sociala medier gick det att se hur vissa personer uttryckte sin frustration genom att skriva hatiska kommentarer.

– Som målvakt är detta de tuffaste stunderna. Det kommer riktas väldigt mycket hat mot mig just nu, men man måste ha fötterna på jorden. När man är en ”stjärna” så är man aldrig en sån stor stjärna som alla säger och när man är sämst och en idiot är man aldrig så mycket idiot som folk säger heller.

– Det handlar om känslor och tyvärr vet vi i dagens samhälle att folk inte är jättebra bra på känslohantering, det känns bättre att skylla på någon. Man får ta sig igenom det, prata med nära och kära och inse att man gjorde en del bra grejer också, sa Lindahl till SVT direkt efter matchen.

Mimmi Larsson ger sitt stöd till Hedvig Lindahl.
Mimmi Larsson ger sitt stöd till Hedvig Lindahl. Foto: CARL SANDIN

”Förstår inte syftet”

Mimmi Larsson, till vardags i allsvenska Rosengård men ursprungligen från Torsby, har ett VM-brons ihop med Hedvig Lindahl från Frankrike 2019 och ilsknade rejält när hon såg hatkommentarerna på hennes Instagram, bland annat.

– Jag tycker det är för jävligt att en person ska få utstå det hatet. Man vinner och förlorar som ett lag. Hedvig har gjort så mycket för landslaget och är en stor del i att Sverige nått de medaljer de gjort i tidigare mästerskap, säger anfallaren till VF.

Värmländska Häckenspelaren Julia Karlernäs har även hon sett vad som skrivits.

– Som fotbollsspelare och offentlig person vet man att ens prestation bedöms, det är vi vana vid. Men när vanligt folk skriver massa skit så tycker jag det är förkastligt, det är sådant vi vill få bort. Jag förstår inte syftet med att häva ur sig så mycket hat. Vi kan ta emot åsikter och liknande, men massa hat på ens sociala medier är inte okej någonstans, säger 28-åringen.

Julia Karlernäs ilsknade efter att ha sett kommentarsfältet.
Julia Karlernäs ilsknade efter att ha sett kommentarsfältet. Foto: MATHIAS BERGELD

Hyllas stort

Men det var inte bara hatkommentar som Hedvig Lindahl gick utstå efter matchen.

En stor majoritet valde att kärleksbomba den svenska veteranmålvakten som flaggat för att hon gjort sin sista landskamp i karriären.

– Hon är en ikon som gjort otroligt mycket för landslaget och svensk fotboll. Att hon varit med så pass länge på högsta nivån säger allt om hur grym hon är. Dels är det en fantastisk fotbollsspelare, men Hedvig som människa är både varm och godhjärtad, hon ser alla och är intresserad av att lära känna alla. Det är en ledare på alla sätt och vis, säger Julia Karlernäs.

Med lite distans till uttåget, varför lyckades Sverige inte ta sig hela vägen trots det stora favoritskapet inför mästerskapet?

– Under turneringens gång tycker jag att själva spelet inte flutit på som det gjorde under OS senast. Framförallt var det uppbyggnadsspelet och kombinationsspelet som hackade, även fast vi såg lite av det mot Portugal. Men mot England var vi för ineffektiva och sedan släppte vi in mål på grund av att vi låg fel i positioner och tappade boll på helt fel ställen. När man möter så pass bra lag som England behöver man sätta sina lägen, så enkelt är det.

Mimmi Larsson fyller i:

– Jag tycker såklart det är tråkigt att det inte gick hela vägen för Sverige men sett till hur turneringen har sett ut har det varit stökigt. Med allt från prestationer som kollektiv och spelare som inte nått maximal nivå. Även coronan som varit ett oros och störningsmoment plus några skador. Detta var helt enkelt inte Sveriges turnering och England är ett duktigt lag som verkligen fått ihop det.

Artikeltaggar

Damlandslaget i fotbollFotbollHedvig LindahlJulia KarlernäsMimmi Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.