Udda titeln som Degerfors riskerar att få kämpa om

Krönikor
PUBLICERAD:
Efter halva serien har Degerfors nått botten av allsvenskan. Fattas bara efter två vinster av 15 möjliga och totalt åtta poäng.

Jämför med 18 pinnar på fjolårets första hälft. Då landade Degerfors på 34 poäng efter att ha säkrat nytt kontrakt utan kvalspel först i sista omgången.

Det var visserligen tuffa papper sett till säsongerna innan. 2020 krävdes det 28 poäng och bra målskillnad för att undvika negativt kval. Året innan fick Kalmar lida kval på 23 poäng.

Med det i minne lär Degerfors behöva ta minst dubbelt så många poäng i höst som under våren – det är snällt räknat – för att ha minst två lag bakom sig i sluttabellen.

Hoppet står till att de fyra sommarförvärven blir ett ordentlig lyft. För jag börjar bli skeptisk. Det kändes blytungt när tre skrällpoäng gick upp i rök i slutminuterna mot Mjällby. Sena tapp sätter sig i huvudet på spelarna. Gissar att Varbergs segermål på stopptid fortfarande svider. Plattmatcher (läs 0-6 mot Elfsborg) är lättare att begrava för gott.

Det känns som Degerfors (två vinster), Sundsvall (tre), Helsingborg (två) och viss mån även Värnamo (tre) riskerar att få kämpa om utmärkelsen att ha säkrat nytt allsvenskt kontrakt – om än via kvalspel – på minst antal vunna matcher.

I modern tid står sig Kalmar 2019 (fyra vinster på 30 omgångar), Gif Sundsvall 2003 (3/26) och Häcken 2000 (4/26) bra i konkurrensen.

Titelhållare är emellertid Hälsingborgs IF som 1943/44 lyckades hålla Brage och Sandviken bakom sig i tabellen trots en enda vinst(!) på 22 omgångar.

Elva kryss bidrog också till prestationen.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.