Sjusovarregn bara på natten, tack!

Krönikor
PUBLICERAD:
Ja, det är torrt i backen. Men behöver vi verkligen regn?
Nej tack, framförallt inte ett sjusovarregn!

De senaste veckorna har jag intervjuat lantbrukare, vattenregleringsansvariga och svampinköpare som vittnat om vikten av regn. Jag förstår hur de tänker och håller med i princip, för jag vill ju inte heller att skörden, vattendragen och svamparna ska torka bort. Men nu under min andra semesterperiod håller jag tummarna för sol och värme.

Jag vill hursomhelst inte ha ett sjusovarregn.

Ett sådant kan enligt Bondepraktikan drabba oss från och med i morgon. 27 juli kallades nämligen förr för Sju sovares dag, uppkallad efter sju kristna helgon som enligt myten sov i 200 år, inmurade i en grotta. Det fick de gamla bondepraktikerna att dra slutsatsen att att om det regnade den dagen skulle det hålla på och ösa ner i sju veckor framåt.

Nu är väl i och för sig den gamla skriftens spådomar inte särskilt evidensbaserade och man får ju vara glad att de inte spådde 200 års regn...

Fast om det ändå skulle visa sig att Bondepraktikan har rätt vore det ju praktiskt om regnet föll på natten. För då sover jag ju ändå. Och nu under semestern kan jag gott tänka mig att dessutom vara lite av en sjusovare!

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.