Hoppa till huvudinnehållet

Branäs växer med nytt stugområde: ”Totalt blir det 5 000 bäddar”

Publicerad:
Antalet stugor och bäddar utökas ständigt på Branäsberget, där det nu bereds mer plats på det nya området Nötåsen där sammanlagt 5 000 bäddar till ska etableras.
Antalet stugor och bäddar utökas ständigt på Branäsberget, där det nu bereds mer plats på det nya området Nötåsen där sammanlagt 5 000 bäddar till ska etableras. Foto: Daniel Olausson

Bränasgruppen säljer två av sina anläggningar.

För att kunna satsa helhjärtat på Branäs – som snart får ett helt nytt bostadsområde.

– Ett område med både enskilda stugor och lägenhetshus. Totalt blir det 5 000 bäddar, säger vd Anders Kjällström.

Branäs mot rekordår – satsar på ny stolslift: ”Blå väg till byn”Nytt rekordår i Branäs – och på Långberget: ”Det märks på resultatet”

Bolagsledningen och ägarna har redan tagit det symboliska spadtaget som förkunnar arbetet som inlett. Processen rör sig över flera år och handlar om ett område bakom skiduthyrningstältet.

– Det känns jättebra och kommer bli jättefint med nära till längdspåren, det alpina och med naturen ut mot myrarna där. Sedan kommer man få access till Soltorget också och de liftarna, sedan mot Medvinden och den nya Toppexpressen också. Så det blir superbra.

Området kallas Nötåsen och är alltså ett projekt som utvecklas på sikt. Nu jobbas det med marken, vatten och avlopp innan de första husen börjar byggas nästa sommar. Branäsgruppen bygger själv i egen regi, och avyttrar tomter till andra aktörer.

Och det rör sig alltså om ett helt nytt stugområde som när det är färdigt om uppskattningsvis 5-7 år rymmer 5 000 bäddar, restauranger och annan service, samt liftar och nya nedfarter.

– Jajemen, det ska bli en fyra liftar och minst lika många nedfarter i det området.

Hur mycket pengar satsar ni på detta?

– För vår del investerar vi väl en 250 miljoner kronor skulle jag tro.

Vd Anders Kjällström berättar att man till den här vintern investerar över hundra miljoner kronor på snö och liftar på Branäsberget, samt att man säljer anläggningarna i Ulricehamn och Vallåsen.
Vd Anders Kjällström berättar att man till den här vintern investerar över hundra miljoner kronor på snö och liftar på Branäsberget, samt att man säljer anläggningarna i Ulricehamn och Vallåsen.

Ytterligare några år fram i tiden ligger en liknande satsning, också det med 5 000 bäddar som ska ligga nere i byn. Branäs är och har varit inne i en expansionsfas i bra många år vilket också har avspeglat sig på resultaten med årliga rekord både ekonomiskt och besöksmässigt.

Inför den här vintern satsas det över hundra miljoner kronor på liftar och snösystem och Anders Kjällström vill främst framhålla de delarna framför att räkna bäddar – snön och skidåkningen är det vitala i sammanhanget och lite därför har Branäsgruppen bestämt sig för att avyttra två av sina fyra anläggningar, vilket Idrottens affärer var först med att berätta.

– Vi expanderar så otroligt i både Branäs och på Kungsberget där vi också investerar stort, så vi måste kunna koncentrera oss på dem, då tar de små anläggningar oproportionerligt mycket tid, säger han om dem i Ulricehamn och halländska Vallåsen.

– Det är roligt och fina anläggningar, men det passar helt enkelt inte in längre, så enkelt är det.

Hur ser intresset ut?

– Vi håller på med försäljningen och tagit in mäklare som hjälper oss och det är några som är intresserade. Men vi håller på där.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBranäsBranäsgruppenNäringslivTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.