Hoppa till huvudinnehållet

Oklart när vägen kan öppna efter skyfallet

Publicerad:
Reporter Micael Thernström
Micael Thernström
micael.thernstrom@vf.se
Väg 241 kommer vara avstängd under en längre tid.
Väg 241 kommer vara avstängd under en längre tid. Foto: HP Skoglund

Det plötsliga och omfattande skyfallet under fredagseftermiddagen ställde till det rejält i trafiken. Väg 241mellan Munkfors och Sunne är särskilt drabbad då regnet spolade bort en rejäl bit av vägbanan.

– Den är helt avstängd. Det är en sträcka på uppskattningsvis 200 meter som har blivit skadad. Den är inte helt bortspolad men den kan vara underminerad. Så vägen är inte farbar, säger Mats Moberg, ställföreträdande räddningschef på Sunne kommun.

Orsaken till att vägen drabbats så omfattande av vattnet tror Mats Moberg beror på de oväntat stora och lokala regnmängderna.

– Det är extrema nederbördsmängder på en väldigt lokal yta, enligt rapporter jag fått så kom det en bra bit över 100 millimeter. Om det stämmer vet jag inte, men det har varit väldigt mycket.

Det plötsliga skyfallet ledde till att diken översvämmades och istället forsade över vägbanan.

– Vägtrummorna är inte dimensionerade för de här regnmängderna så vattnet har letat sig nya vägar. Det är onormala flöden som ingen hade kunnat förutspå.

Det rejäla skyfallet under fredagen ledde till att flera vägar översvämmades och delar av väg 241 mellan Sunne och Munkfors rasade.
Det rejäla skyfallet under fredagen ledde till att flera vägar översvämmades och delar av väg 241 mellan Sunne och Munkfors rasade. Foto: Läsarbild

Längre för pendlare

För de som pendlar mellan Sunne och Munkfors innebär den bortspolade vägbanan rejäla omvägar för att ta sig till och från arbetet.

– De bästa alternativen är att åka över Olsäter-Ransäter, alternativt över Lövåsen-Råda. Det är de möjligheter som finns. Det är även en del fastboende uppe på höjden som kommer få åka till Munkfors och leta sig en annan väg för att ta sig till Sunne.

Den bortspolade vägen innebär även ett problem för de boende längst vägen, då räddningstjänst eller ambulans inte längre tar sig från Sunne.

– Det är inte helt oproblematiskt. Skulle de behöva hjälp med räddning eller ambulans så är det räddningsstyrkan i Munkfors som får ta det.

När vägen kan vara öppen för trafik igen är i dagsläget oklart.

– Det är inget jag kan ge någon prognos på i dagsläget, men det kommer att ta sin tid. Det handlar nog om veckor i vilket fall. Vattnet måste dräneras, de höga flödena har stannat av men marken är säkert väldigt vattensjuk. Så det kommer behöva torkas upp innan det kan göras något.

Artikeltaggar

MunkforsSunneTrafikÖversvämningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.