Sluta gnäll på ljudnivåer

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Om man hör ljud från mänsklig aktivitet i närheten av sin bostad är det troligen för att man valt att bo bland folk. Missförstå mig rätt, om grannen har sjudagarsfest till 05 i lägenheten ovan finns det skäl, men hur sannolikt är det?

Under min tid som sommarvikarie här i Karlstad har jag haft lyxen att bo i en sommarstuga intill en sjö. Runt sjön poppar det upp fler och större hus för varje år som går men trots det håller sig illusionen av att befinna sig på landsbygden förhållandevis stark. Som stadsmänniska gläds jag åt tystnaden vid sjön samtidigt som jag aldrig någonsin tänkt tanken ”gud va grannen stör” eller ”måste de fira midsommar”. Det har i nio av tio fall inte heller hänt hemma i Stockholm där jag bott hela mitt liv i lägenhet. Visst kan de störa en till två gånger i månaden men aldrig tillräckligt för att jag skulle snöra på mig skorna och gå ner och knacka på.

Nej, när det kommer till detta så lever jag efter den gyllene regeln. Folk måste få ha sitt lilla roliga. Och majoriteten av oss rättar oss in i ledet, men tyvärr så är det gnällisarna som låter högst. Jag har en teori att de är samma personer som klagar på allt, rökning inom hundra meter i deras närhet, att posten är sen, att hundägarna minsann aldrig plockar bajs, att det tar för lång tid på restaurang och så vidare.

Skillnaden här är väl att dessa klagomål oftast riktas åt en person, rökaren, växeln på posten eller servitören. De tillhör ett kollektiv men får oftast ta skiten enskilt. Men när man går ner till grannen och stör folk som har trevligt eller några som firar en födelsedag då har man intentionen att sabotera för flera, helst alla. Dessa personer gläds inte åt andra och har oftast ingen som helst förståelse för att de bor fler människor än de själva på Tellus.

De vill bo intill en kyrka men helst inte höra klockorna slå, de vill bo vid sjön men inte höra båtar som puttrar omkring, oftast vill de bo mitt i staden men så fort de själva sätter i nyckeln i låset ska det vara knäpptyst.

Lapparna som man ser folk sätta upp på staket eller i trapphus är ibland hela A4:an. Trippande, tassande och ursäktande meningar uttrycks nyanserat men det räcker inte. Det finns alltid någon som har något att säga. De förstår inte heller att lapparna i själva verket är rena inbjudningar något man absolut inte är skyldig till.

Om det nu är så att du har särskilda skäl för att gå ner och knacka på, att grannen stör utom rimlighet. Gå då inte ner med en alltför ilsken inställning utan fråga på ett artigt sätt så kommer den tillfrågade med all sannolikhet att gå med på dina önskemål. Så länge klockan inte är 22:30 på en fredag, då får du stå ut ett tag till.