ÄNTLIGEN LITE SEMESTER!

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

I ett halvår har jag sett fram emot att få ligga på en filt vid älven men en god bok och lapa i mig D-vitaminer. Ta ett dopp då och då, smutta på lite kaffe och sedan blunda lite i solen så en blir så där härligt rödbränd på bröstet. Men innan jag ska få njuta av ledigheten har jag och min Olof skrivit en ”Att göra lista” med saker som ska betas av under sommaren. Ja, en måste ju passa på att göra allt en lovat när en väl är ledig och har tid. Så det känns bra och alla är nöjda när skolorna och jobben drar igång i höst.

1.Städa i hallen, för många skor och jackor.

2.Städa i köket, för många pappershögar.

3.Städa i källaren, så vi kommer in i förrådet.

4.Väl inne i förrådet = SLÄNGA, SLÄNGA, SLÄNGA!

Sen, när det är klart ska vi göra om barnens rum för tredje sommaren i rad (tredje gången gillt), det hat vi lovat. Snart har vi haft alla färger som finns på Colorama. Och vad passar inte bättre att ta itu med det nu när en är fri från jobb. Men att det ska behöva ske just under dom varmaste dagarna då en helst hade velat ligga i älven, känns inte värdigt. Men efter tjat och gnäll från barnen står jag ändå där, genomsvett med färg upp till öronen och rollar väggarna grå. Är en ledig så är en.

Sedan börjar min Olof tjata om att källarförrådet ska röjas. Det har vi sagt sedan länge. Och det krävs mycket tid att gå igenom det utrymmet. Ja, det är inte det att jag har problem med att slänga, tvärtom. Att rensa kan känna både härligt, renande och befriande.

Men att slänga tillsammans med min Olof tar på krafterna. Jag slänger, han plockar upp. Allt ska pratas igenom och processas inför ett definitivt avslut. Och om jag väl lyckas kasta något när han inte ser, så kommer det alltid ett sms när han är vid tippen, med bild på föremål och en text som lyder: HUR VÅGAR DU?!? Och bilen är nästan lika full när han kommer tillbaka.

Nu ska jag inte sticka under stolen med att jag också har saker jag har svårt att slänga. Som

alla ursköljda gamla flaskor som jag sparat, om jag någon gång skulle börja göra all den där saften som jag har en bild av att jag skulle göra. Vilket aldrig kommer att ske, eftersom jag inte har tid, ork att plocka ner alla körsbär eller för att fåglarna hinner före varje år. Eller dom där röda stövlarna, som jag hade när jag spelade Nasse i Nalle Puh 1996. Alltså jag har alltså sparat ett par stövlar i 26 år(!?) utifall att någon av mina barn skulle vilja ta över dom.

För att inte tala om allt skrot som jag ärvt av morfar. Prylar, pryttlar och pynt. Verktyg han själv gjort för att vid behov kunna skruva isär brödrostar, tvättmaskiner, gamla grammofoner och möbler. Utifall att det skulle kunna återanvändas. Sådant som andra vill rensa och rena sig ifrån förbarmade han sig över. Precis som min Olof. ”Vem vet, det kan komma till användning. Det kan vara bra att ha!” frustar han medan han likt min morfar sorterar och plockar bland allt skrot och varsamt lägger ner skruv, spik och ”andra bra och ha grejer” i lådor.

Och när jag hittar min gamla grammofonspelare och en banankartong full med LP-skivor från 80-talet, då är jag ändå rätt nöjd över mitt klimatstatement. En ska inte se ner på en skrotsamlare.

När vi väl är klara med vår ”Att göra lista” över allt som skulle hinnas med under ledigheten inser jag att semestern snart är slut och jag har inte hunnit legat på en filt med en bok och lapat sol, med tårna i älven en endaste gång.

Ja, ja… det kommer väl en ny sommar. Och innan dess, kommer höstmörkret och då kan vi tända ljus och lyssna på gamla LP-skivor. Och kanske kan min Olof ha användning av morfars hemmagjorda verktyg för att få igång grammofonen.

Ps. I torsdags var jag på Lady Gagas konsert i Stockholm. Vilken världsartist! Den konserten gav mig energi och lyckoendorfiner som jag kan leva på långt in i höstmörkret.

Fakta om:

Lady Gaga, är artistnamn för Stefani Joanne Angelina Germanotta, född 28 mars 1986 i New York är en amerikansk sångare, låtskrivare och skådespelare. Lady Gaga har ca 12 miljarder streams på streamingtjänsten Spotify, även om Lady Gaga bara släppt tre album i "streamingeran".

Sofia Wretling

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.