LEDARE: Ulf Kristersson låter som en klimatförnekare

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I DN:s partiledarintervjuer om klimatet säger Ulf Kristersson (M) att hans mål ”inte är att människor ska ställa om .”
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Ulf Kristersson (M) vill inte att människor ska ställa om sina liv. Samtidigt brinner det i Europa och London är varmt som Sahara. Ulf Kristersson förnekar inte klimatförändringarna, men vad gör det om han inte tänker göra någonting?

Vi har sagt det i 20 år nu. Att vi kan klara klimatet, men att det är bråttom. Att våra ledare nu måste visa exempellöst mod. Att vi ska vara den där generationen som tar oss an mänsklighetens svåraste utmaning.

Vi fick inte exempellöst mod. Vi fick moderatledaren Ulf Kristersson. I DN:s partiledarintervjuer om klimatet säger oppositionens statsministerkandidat att hans mål ”inte är att människor ska ställa om sina liv.”

Det är häpnadsväckande. Tankarna går till Australiens konservative förre premiärminister som höll upp en bit kol i parlamentet och stolt sa ”var inte rädda för kolet”. När det sedan började brinna runt om i Australien och effekterna av klimatförändringarna blev uppenbara, förlorade han valet. Det kommer Ulf Kristersson också göra.

De flesta vet att vi måste ställa om. Det här går inte längre. Men vi ska göra det tillsammans och det är politiken som måste ta ledartröjan, inte individen. Kristerssons vill göra tvärtom. När politiker vägrar ta ansvar hamnar allt ansvar på den enskilde, som försöker leva hållbart i ett ohållbart system.

Uttalandet lär knappast landa bra hos alla de oräkneliga människor och företag som redan börjat ställa om. Företag som tar klimatet på allvar oroas nog. Får Sverige en högerregering efter valet får alla de företag som redan börjat omställningen en konkurrensnackdel, om inte politiken är tydlig med att det kommer löna sig att sätta höga mål.

Ulf Kristersson jämför att behöva ställa om med pandemin. ”Ingen människa, i varje fall i en demokrati, kommer vilja leva i ett permanent pandemitillstånd”, säger han.

Ingen har förstås föreslagit en sådan omställning. Tvärtom brukar de flesta bedömare påpeka att omställningen kommer innebära många positiva förändringar. Men det är lustigt att Kristersson säger så, även om det är oavsiktligt.

För det är just ett permanent pandemitillstånd vi riskerar om vi inte ställer om. En varmare värld gör att djur måste söka sig till nya områden för att överleva. Detta medför en ökad risk för att virus sprider sig mellan arter och orsakar därmed nya pandemier. Just ett närmast permanent pandemitillstånd och nya tropiska sjukdomar är en av de största kända riskerna med klimatförändringarna.

Men uttalandet är inte bara en förflugen kommentar i en annars rimlig intervju. Den som någon gång kommit helt oförberedd till en jobbintervju eller ett läxförhör kommer känna igen sig. När Ulf Kristersson får kritiska frågor som baseras på fakta och vetenskap står han helt utan svar.

Det ska sägas att en av reportrarna, Alexandra Urisman Otto, är Sveriges i särklass bästa klimatjournalist. Nästan ingen av partiledarna har klarat sig undan hennes djuplodande intervjuer med hedern i behåll. Men Ulf Kristersson klarar sig exceptionellt dåligt.

Den oberoende klimatexperten som efteråt får recensera intervjun sammanfattar det hela bra med orden: “Moderaterna föreslår de enkla lösningarna istället för att svara upp mot de svåra utmaningarna.”

Ett av Ulf Kristerssons få svar är att han vill fånga in koldioxid från luften, hellre än att sätta begränsningar för företag som släpper ut. När journalisten påpekar att denna teknik knappt är utbyggd och hittills bara lyckats fånga in någon promille av världens utsläpp svarar ändå moderatledaren:

“Det är ju långt gånget, det är långt gånget”.

Det låter som en besvärjelse. En förhoppning. En bön, kanske.

Inte ett seriöst svar från den oppositionsledare som gör anspråk på att ta det yttersta ansvaret för Sveriges klimatpolitik.

Ulf Kristersson förnekar inte klimatförändringarna. Men vad hjälper det om han inte tänker göra någonting? Då kunde moderaterna lika gärna valt en riktig klimatförnekare. De låter nästan likadant.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.