Hoppa till huvudinnehållet

Försökte mörda idrottsprofil med syl – svartsjuka tros ligga bakom

Publicerad:
Foto: Tommy Andersson

Den värmländska lagidrottaren blev attackerad i sitt eget trapphus i vad som tros vara ett svartsjukedrama.

Efter att ha fått en syl rätt i bröstet kunde han både larma och peka ut gärningsmannen.

– Jag tycker vi har väldigt bra bevisning, säger åklagaren Sofie Derke.

38-åring fortsatt häktad efter misstänkt mordförsökEfter mordförsöket – stulen bil satte stopp för misstänktEn person anhållen för mordförsök på idrottsprofil – har använt vasst tillhygge

Idrottsprofilen kunde även själv larma SOS vid 11-tiden den 28 april i år, efter att ha blivit utsatt för mordförsöket. Den före detta idrottaren ska ha blivit huggen i bröstet med en syl innan gärningsmannen flydde från platsen. Bråket ska ha inletts minuterna innan, då mannen bankade på dörren och hotade med att döda idrottaren.

– Jag har blivit knivattackerad och behöver ambulans, inleds larmsamtalet till SOS.

Idrottaren kunde dock peka ut vem som hade attackerat honom och polisen inledde omgående en jakt på den misstänkte.

Ett dygn senare fick Göteborgspolisen fatt i en 39-årig man som kunde kopplas till dådet i Värmland dagen innan. Hur? Han färdades i ett fordon som stals dagen innan i just Karlstad.

Mordförsöket föranledde ett stort polispådrag mitt i centrala Karlstad.
Mordförsöket föranledde ett stort polispådrag mitt i centrala Karlstad. Foto: Peter Bäcker

På måndagen väcktes åtal för både mordförsök och tillgrepp av fortskaffningsmedel, men även olaga hot och narkotikabrott.

– Han är misstänkt för att ha huggit målsägande i bröstet med en syl eller ett liknande föremål, säger åklagaren Sofie Derke och skriver även i sin stämningsansökan att ”fara för brottets fullbordan har förelegat eller var endast på grund av tillfälliga omständigheter utesluten eftersom hugget träffade XX bröstben”.

Den misstänkta mannen förnekar att han skulle ha utfört mordförsöket på idrottsprofilen.

– Han förnekar att han varit på platsen över huvud taget, så från honom har vi inga uppgifter alls. Enligt målsägande så finns det eventuellt någon svartsjukehistoria i botten, men det är rena spekulationer.

Tillhygget har inte återfunnits, däremot fann polisen en fällkniv i 39-åringens ägo som verkade något suspekt.
Tillhygget har inte återfunnits, däremot fann polisen en fällkniv i 39-åringens ägo som verkade något suspekt. Foto: Polisen

Men enligt ett av vittnena ska 39-åringen ha ringt till en person och sagt ”det är klart”. Polisens teori är att han trodde ”att han hade lyckats med sitt hugg”.

Enligt förundersökningen ska en hel del meddelanden ha skickats mellan de inblandade veckorna innan mordförsöket. I sms:en framgår det att 39-åringen hetsat idrottaren att komma och möta honom samt hävdat att han är en kvinnomisshandlare.

”Om du inte kommer nu är det din sista dag i livet”, står det i ett av meddelanden från 29 mars.

Det misstänkta vapnet har inte återfunnits men åklagaren Sofie Derke tror ändå att det finns underlag till en fällande dom.

– Jag tycker vi har väldigt bra bevisning för att kunna bevisa att det är han som har gjort det.

Datum för huvudförhandling gällande mordförsöket är satt till fredag den 29 juli.

Boende efter väpnade bråket i Karlstads centrum: ”Läskigt”Stort polispådrag efter mordförsök i centrala Karlstad – en man till sjukhus

Artikeltaggar

ÅklagarkammarenBrott & blåljusSofie Derke

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.