Hoppa till huvudinnehållet

”Asterix”-eran snart slut vid Pråmkanalen

Publicerad:
Den gamla verkstaden vid Pråmkanalen är numer omringad av nybyggen. Snart får den lämna plats för ett bostadshus i samma stil som övriga.
Den gamla verkstaden vid Pråmkanalen är numer omringad av nybyggen. Snart får den lämna plats för ett bostadshus i samma stil som övriga. Foto: Tommy Andersson

Den har jämförts med seriefiguren Asterix lilla by som står ensam kvar när romarna tagit resten av Gallien. Men nu är sagan snart all för den gamla verkstaden vid Pråmkanalen.

På onsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden i Karlstad att en ny detaljplan för området ska tas fram.

– Den borde vara klar senast andra kvartalet 2023 och sedan dröjer det kanske ytterligare ett år till innan vi kan besluta om bygglov och ett nybygge kommer igång, säger nämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Envåningsbyggnaden ingick en gång i tiden i en länga med liknande byggnader med plåtfasader. I takt med att området omvandlats har den nu omringats av nybyggen.
Envåningsbyggnaden ingick en gång i tiden i en länga med liknande byggnader med plåtfasader. I takt med att området omvandlats har den nu omringats av nybyggen. Foto: Tommy Andersson

Envåningsbyggnaden som rymt verkstaden ingick en gång i tiden i en länga med industribyggnader på Pråmkanalens västra sida i Tyggårdsviken.

Några år efter att höghuset Bryggudden uppförts började Löfbergs fastigheter bygga nya, Londoninspirerade hus, ritade av Tengboms arkitekter, med gavlarna ut mot kanalen. Då revs de andra småindustrierna. Men verkstaden blev kvar eftersom ägarna inte ville sälja sitt kontrakt på tomten och de senaste åren har byggnaden med plåtfasad varit omringad av nybyggen.

Bygget av 43 nya lägenheter har startatLondoninspirerat intill pråmkanalenVälkommen till Tengbom-land

– Men nu har ett privat företag köpt tomten där mekaniska verkstaden legat och de vill slutföra byggena där, säger Erik Nilsson.

Gällande detaljplan för området är från 2009 och den medger bostäder.

– Men det har gjorts lite avsteg från den detaljplanen när området byggts ut i etapper. Så nu tycker vi att det är bättre att rita en ny plan. Tanken är att vi även för kommande byggnad ska jobba med samma höjder och att huset ska stå på samma sätt som övriga gör, säger Erik Nilsson, som tycker att bostadsområdet som växt fram på det gamla industriområdet blivit riktigt fint.

De nya husen fick också Karlstads kommun arkitekturpris 2018.

Danskt tegel bakom arkitekturpriset 2018

– Jag tror vi är många som promenerat på gångstråket utmed kanalen och uppfattat området som mysigt, säger Erik Nilsson.

Byggrätten på verkstadstomten är egentligen för liten enligt den gällande detaljplanen. Men uppdraget till tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen blir nu att rita en ny plan som kan rymma en byggnad som passar in i stadsbilden och liknar övriga hus.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKarlstads kommunStadsbyggnadsnämndenTyggårdsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.