Hoppa till huvudinnehållet

Covid ökar igen: ”Kommer att tillta ytterligare under sommaren”

Publicerad:
Reporter Lena Fosselius-Peterson
Lena Fosselius-Peterson
lena.fosselius@vf.se
Antalet fall bland de som provtas både personal och patienter inom vård och omsorg stiger något, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Antalet fall bland de som provtas både personal och patienter inom vård och omsorg stiger något, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam. Foto: Jessica Gow

Smittspridningen av covid-19 verkar återigen öka. Såväl antalet nya fall som andelen positiva har ökat de senaste veckorna, uppger Folkhälsomyndigheten. Och ökningen märks även i Värmland.

Mellan vecka 25 och 26 ökade antalet bekräftade fall och andelen positiva provsvar med runt 33 procent på nationell nivå. Av alla provtog sig under vecka 26 (runt 19 000 individer totalt i Sverige) fick 21 procent tillbaka ett positivt provsvar, vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med veckan innan.

Men Folkhälsomyndigheten poängterar att ökningen av covid-19 som har märkts de senaste fyra veckorna kommer från mycket låga nivåer.

Smittskyddsläkare Anna Skogstam säger till VF (via mejl) att det är BA.5, en undergrupp av omikronvarianten, som sannolikt ligger till grunden för ökningen av antal fall, eftersom den är mer smittsam än tidigare undergrupper av omikron.

Den nya varianten ger samma sjukdomsbild som tidigare och antalet patienter som vårdas på sjukhus i Värmland de senaste dagarna ligger runt 20 stycken. Majoriteten av de som vårdas på sjukhusen vårdas av annan huvudorsak än covid-19.

Anna Skogstam är smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam är smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

Anna Skogstam tror inte att vi har sett toppen av den ökade smittspridningen för den här gången.

– Jag bedömer att smittspridningen kommer att tillta ytterligare under sommaren och början av hösten på grund av att BA.5 nu börjar spridas och ta över, säger Anna Skogstam.

Anna Skogman menar att det är viktigt för de som erbjuds vaccin väljer att vaccinera sig med de doser som rekommenderas. Vaccinerna skyddar mot svår sjukdom och död och enligt den erfarenhet man har hittills verkar vaccinerna även mot undergruppen BA.5.

I Värmland och övriga Sverige rekommenderas de som är 65 år och äldre att fylla på med en fjärde dos vaccin mot covid-19. I måndags informerade EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, om att de vill se en fjärde dos för alla över 60 år. Folkhälsomyndigheten i Sverige har däremot inte tagit några beslut om en justering av ålder för den fjärde vaccination mot covid-19.

När det gäller den uppgående smittan av apkoppor så är det inga fall inrapporterar i Värmland, ännu, meddelar Anna Skogstam.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetNyheterSmittskydd VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.