Besserwissern är mitt onda kraftdjur

Krönikor
PUBLICERAD:
Visst var det lite kul när Hans Rosling, salig i åminnelse, läxade upp en dansk tv-programledare med orden ”jag har rätt och du har fel”. Men, handen på hjärtat, så är ju personer som alltid vet bäst en aning påfrestande.

Jag vet, för jag är nämligen själv en sådan där som alltid ska förklara för andra hur det egentligen ligger till. Det gick så långt att mina kompisar började säga:

– Nu kommer snart Jonas pekfinger upp.

Det var nämligen med fingret i luften jag brukade avisera mina predikningar om rätt och fel. De senaste åren har jag dock försökt lugna ner mig lite med det där beteendet och tycker att det gått riktigt bra. Det händer till och med att mina vänner frågar vart pekfingret tagit vägen!

Till exempel har jag den senaste tiden avstått från att kommentera när folk lägger upp bilder från trädgårdar i sociala medier och skriver att ”naturen är underbar”. Det kanske den är, men på bilderna visas ju kultur – alltså odling – inte natur, det vill säga vild och av människan orörd miljö.

Eller, vänta nu... Att jag skriver detta här blir ju som ett stort pekfinger uppsträckt mot samtiden. Förlåt alla natur- och kulturälskare! Jag får skylla på min inre besserwisser. Den är verkligen mitt onda kraftdjur.