Konstutsmyckningen kostade över en miljon kronor att köpa in och få levererad. Men någon valuta för pengarna har Hammarös kommuninvånare knappast fått: Verket sattes aldrig upp – utan har i stället blivit liggande i ett förråd.
Det var 2018 som Hammarö kommun beslutade att gå i land med en satsning på ljuskonst – ett ärende som hade dykt upp från och till i kommunens handlingar under flera år. Ljuskonsten, som var tänkt att ställas ut vid infarterna till kommunen, var utformad som runt tre meter höga kaveldun.
Men någon ljuskonst har kommuninvånarna inte sett röken av. I den ekonomiskt hårt pressade kommunen behövde en rad besparingsåtgärder göras, och kommunen valde till slut att inte slutföra projektet.
Lars Elfstrand, chef för serviceförvaltningen i Hammarö kommun, visar vägen in i en lokal vid Hammarö utbildningscenter som för närvarande nyttjas av parkenheten. Där står ett av kaveldunen uppmonterade, medan resten – totalt uppskattar han det till ett tjugotal – fortsatt ligger i delar.
– De har försökt att sätta ihop en för att få en känsla över hur det är tänkt att det ska se ut, säger han.
Kavelduns-projektet finns fortsatt med som en budgetrad när förvaltningen redovisar ekonomin inför nämnden varje månad, berättar han. 452 000 kronor står det på raden, vilket är tänkt att täcka det kvarvarande arbetet.
– Tanken var ju att de här skulle stå vid infarterna till Hammarö och att de skulle ljussättas, men kostnaden för att ansluta dem till elnätet var inte med i beräkningarna.
Så 452 000 kronor räcker inte?
– Nej, det räcker inte för att färdigställa som det var tänkt.
”Förenat med dyra kostnader”
Thomas Bäckman (S), ordförande i servicenämnden i Hammarö kommun intygar att projektet blev lagt på is eftersom det skulle bli för dyrt att sätta upp dem.
– Det var förenat med dyra kostnader att sätta upp dem. Och sen kom besparingstiderna 2018, 2019, 2020 och då låg vi lågt med de mesta. Så vad vi funderar på är egentligen hur vi ska kunna använda dem överhuvudtaget.
Kom det som en överraskning att det skulle bli dyrt att sätta upp dem?
– Det vet jag inte. Det var väl en kombination av att det skulle bli dyrt och att vi gick in i besparingstider.
Och du vet inte vad det skulle kosta att sätta upp dem?
– Nej.
Men det handlar om åtskilliga tusen då, antar jag?
– Ja, det gör det väl. Men det är ju ingenting som står först på dagordningen just nu. Men meningen är väl att vi på något sätt ska kunna använda det här.
Vad är planen framöver?
– Det finns ingen riktigt bra plan. Det kommer upp ibland att vi borde använda dem eftersom vi äger dem. Att vi borde kunna sätta dem på något bra ställe. Men längre än så har vi inte kommit.
Vad tänker du om det, att det ligger oanvänd konst i kommunens förråd?
– Ambitionen är väl att att till vara på det. Och sen var vi placerar det är en annan sak. Det behöver ju inte vara efter Hammaröleden, det kan ju vara på något annat ställe.
Man ville ju göra den här satsningen eftersom det var ett ärende som pågått en längre tid. Borde det inte prioriteras nu då, när man ändå har köpt dem?
– Jo, men det är ju förenligt med installationskostnader. Och vi har ju fortfarande en pressad budget och försöker vara sparsamma.
Behöver bestämma
Förvaltningschefen Lars Elfstrand menar att det har gått så pass lång tid nu att politiken behöver bestämma sig för hur man vill göra.
– Vi har inte stängt ärendet eftersom vi inte vet hur politiken vill fortsätta. Men det har gått så pass lång tid att de nog får besluta sig. Vi är ju nästan inne på nästa mandatperiod.
– Antingen att man gör färdigt det som det var tänkt och med den pengen som tillkommer, eller alternativt – om man inte ska ha det – kanske man får avyttra det.