Debatt: Vem vill S regera med efter valet - och med vilken politik?

Debatt
PUBLICERAD:
Statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte i våras en militärövning tillsammans.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Hur tänker Magdalena Andersson och Socialdemokraterna möta upp det högerpopulistiska regeringsalternativet? Vad är planen, undrar Stefan S Widqvist.

Allt oftare möter den socialdemokratiska regeringen kritiken från de andra politiska partierna med att hävda att vi lever i osäkerhet och vi måste hålla samman nationen för Sveriges bästa.

Detta var svaret gentemot de Nato-kritiska rösterna och när oppositionen ville avsätta Morgan Johansson. Socialdemokratin mötte inte kritiken i sakfrågorna utan hävdade att inträde i Nato krävdes för Sveriges säkerhet.

Själva Nato:s målsättningar, organisation och historia diskuterades inte från regeringens sida. Ej heller diskuterades justitieministerns konkreta politik i hans fögderi, utan man menade att oppositionen var ansvarslös mot bakgrund av nationens säkerhetsläge.

Till detta kommer den inhumana migrationspolitiken som motiveras av att Sverige inte får komma tillbaka till den osäkerhet som rått i vår nation sedan 2015… och Ygeman anser nu att det är okej att åter utvisa flyktingar till talibanernas Afghanistan. Människor som studerat och arbetat i Sverige från 2015.

Miljöpartiet, som tidigare regeringspartner, är ju inte längre något som stör den socialdemokratiska politiken, som alltmer närmat sig den moderata och sverigedemokratiska agendan. Vad står denna tendens för från (S) sida?

Allt fler handlingar hänvisas till att det gäller nationens säkerhet och pekar i en riktning…där man undrar om socialdemokratin spekulerar i att överge det ”nuvarande regeringsunderlaget”?

Politik handlar ju inte bara om riksdagsvalet, men att underskatta dess resultat och konsekvenser vore att vara blind för vad parlamentariska beslut i vårt land kan möjliggöra och omöjliggöra.

Så det är oroande att socialdemokratin inte uttalar sin idé om hur en kommande regeringsbildning skall få stöd och kunna se ut om Miljöpartiet ramlar ut och Liberalerna blir kvar. Att socialdemokratin tycks ointresserad eller medvetet ointresserad av detta är anmärkningsvärt.

Det högerpopulistiska blocket visar upp sitt samarbete på olika sätt för att påtala att de har ett "trovärdigt" kommande regeringsalternativ. Hur möta den högerpopulistiska regeringsmöjligheten?

Det räcker det ju inte med att socialdemokratin klappar sig självt på axeln när de läser de löpande opinionsundersökningarna. Självupptagenheten blottar en allvarlig lucka i vad partiet kan tänka sig för regeringsalternativ.

Nu senast öppnade man upp för småskalig kärnkraft, nu när inte Miljöpartiet var i vägen i regeringsarbetet och alldeles nyss neutraliserade man Nato-frågan genom att flytta bort den från valrörelsen. Vilket manifesterades i nationella samling när Magdalena tillsammans med Kristersson poserade i stridsvagnar vid Natoövningen i Nordnorge.

Hur skall man uppfatta denna positionering inför riksdagsvalet i september? Öppnar detta upp för ett regeringssamarbete med Moderaterna efter valet?

I en tid som nu präglas av det påstådda behovet av enighet…(enighet kring vad?)… och samling för att uppnå nationell säkerhet - parat med militärretorik, då är inte den stora politiska samlingen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna så långt borta som det vid första anblicken kan tyckas. Vart tar då i så fall en socialt reformvänlig politik vägen?

Stefan S Widqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.