Hoppa till huvudinnehållet

Formbesked för Larsson – jagar EM-biljett: ”Några veckor på mig”

Publicerad:
Henrik Larsson tog ett kliv i rätt riktning efter en sämre insats på Stockholm stadion i torsdags.
Henrik Larsson tog ett kliv i rätt riktning efter en sämre insats på Stockholm stadion i torsdags. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

I torsdags stannade klockan på 10.40.

När Götasprintern Henrik Larsson sprang sitt sista lopp på Tingvalla under Karlstad GP var han en tiondel snabbare.

Kommande månad ska Larsson jaga en EM-biljett.

– Det är lite knasigt att kvalgränsen är bättre än svenska rekordet, säger han.

Henrik Larsson vann enkelt 100 meter på Karlstad GP. Tiden 10.30 var också en rejäl förbättring mot torsdagens lopp vid Diamond League i Stockholm.

Formbeskedet var gott för självförtroendet för Larsson som nu tar sikte på EM i München. Men för att med säkerhet kvittera ut en biljett krävs en rekordsänkning.

Larssons personbästa från 2019 lyder 10.20 och årsbästat 10.27.

– Målet är att åka till EM i augusti. Jag har några veckor kvar på mig att kvala och tanken är att springa i Söderhamn 26 juli och sedan efter det SM, säger han.

Någon mästerskapsdebut skulle det inte bli om han når EM. Redan 2018 var Larsson med på mästerskapet, då som 18-åring. Då löd personbästat 10.22.

Svenska rekordet det innehar Peter Karlsson på 10.18.

– Då var kvaltiden något helt annat. Svenskt 100 meter är inte superbra just nu, men det är lite knasigt att kvalgränsen är bättre än svenska rekordet. Sen har vi ju rankingsystemet också, så jag tror inte 10.16 krävs. Men om jag inte är i närheten av den tiden vill jag inte åka ändå.

Loppet på Tingvalla var ett fall framåt men fortfarande jobbar Larsson med att få ihop en helhet.

Trots den sämre tiden var han mer nöjd med starten i torsdags än i Karlstad på söndagen.

– Jag känner mig lite halvsliten från torsdagen och hade ingen superkänsla i kroppen. Jag fick ihop en hyfsad andra halva på det här loppet, kan jag få en bra start och ett bra slut, då tror jag det kan gå snabbt.

100 meter på Karlstad GP blir det sista loppet på Tingvalla för Larsson.
100 meter på Karlstad GP blir det sista loppet på Tingvalla för Larsson. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Timmarna före huvudtävlingen startade föll stora mängder regn över Tingvalla. Men solen kom fram och han i vart fall torka upp banorna till viss del.

– Det är en gammal anläggning och på en äldre bana rinner inte vattnet undan. Här sjunker det in i stället. Det är klart att du inte vill ha det betonghårt, men lite hårdare än det här åtminstone.

Någon superform kände han sig inte – men var ändå nöjd att trots det kunna prestera.

– Hade jag känt så här 2019 när jag satte mitt pers hade jag aldrig kunnat springa på 10.30 – så det är så klart positivt.

Hur var det att göra sista loppet på Tingvalla?

– Lite tråkigt med vädret. Men stödet var bra och det är alltid lika kul. Jag hoppas jag kan springa under tio sekunder på nya arenan i stället, drömmer Larsson.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.