Hoppa till huvudinnehållet

Erica Jarder hyllas – trots magplasket: ”Har inspirerat vår generation”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Erika Jarder hoppade 5,94 som längst på Karlstad GP.
Erika Jarder hoppade 5,94 som längst på Karlstad GP. Foto: Lisa Olaison

Hon har gjort en succécomeback efter att ha tagit en paus på grund av personliga skäl.

Men när hon ville prestera som bäst var det inget som funkade för Erica Jarder.

– Jag vet knappt själv vad som hände, jag kanske var övertaggad, säger veteranen efter att ha hoppat 5.94 som längst.

På förhand såg damernas längdhopp ut att vara en höjdpunkt var gäller potentialen att nå bra resultat.

Men det var ingen av hopparna som fick det att stämma, trots att solen lyste med sin närvaro efter det regn som öste ner under söndagsförmiddagen.

Diana Lesti från Ungern vann på blygsamma 6,27.

Där bakom slutade svenska jättetalangen Maja Åskag tvåa på 6,25 och trea blev Tilde Johansson på 6,14 – trots det att hon hoppade med fel fot på grund av en hälskada.

– Jag hade inga förväntningar inför, men det funkade att över sex meter trots att jag bara haft tre träningar innan detta. Jag är nöjd, ler Johansson som känner lite vemod över att ha gjort sin sista tävling på Tingvalla IP där hon för evigt kommer ha banrekordet på 6,73.

– Jag har alltid gillat publiken och banorna, det var bara att gå ut och njuta en sista gång och känna tävlingskänslan i stället för att rehaba hälen. Det var också precis som vanligt, det är något speciellt med att komma till Karlstad och tävla, känslan är här hur go som helst även fast jag denna gång kändes lite tråkigt att inte kunna hoppa så långt som jag brukar.

Antiklimax av Jarder

En annan som hade hoppats på att få bjuda hemmapubliken på långa längder var Erica Jarder. Men det ville sig inte alls för 36-åringen som endast mäktade med 5,94 som längst.

Det är en bra bit från hennes säsongsbästa på 6,27.

– Det var en hemsk längdhoppsdag... Tråkigt att jag var så off i dag, men jag njöt av stämningen i alla fall.

Kan det har funnits en gnutta överladdning från din sia?

– Kanske, jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag kände mig pigg, men min tajmning var som bortblåst. Det kan ha varit överladdning, vi får analysera det lite senare men det går att konstatera att det inte var min dag i alla fall.

Efter flera år av tävlingar på den här arenan, vad är det främst du tar med dig?

– När jag tangerade Carolina Klüfts banrekord på 6,56 för nio år sedan, det var häftigt. Sedan hade jag ett par väldigt långa hopp på GP-galan 2015, det är framförallt de två tävlingarna jag är mest nöjd med. Sedan var det rätt najs att ha banrekordet ett par år innan Tilde kom och slog det, skrattar Jarder och blickar mot sin kollega.

Tilde Johansson kom till start trots hälseneproblemen, men valde att hoppa med fel fot.
Tilde Johansson kom till start trots hälseneproblemen, men valde att hoppa med fel fot. Foto: Lisa Olaison

Hyllas av Johansson

Tilde Johansson kunde inget annat än att le tillbaka och samtidigt väljer hon att hylla Erica Jarder för den inspiration hon varit under flera års tid.

– Hon är häftig. Jag har sett henne hoppa massor av gånger på tv och var på plats när hon tog EM-brons. Erica har varit med och byggt upp vår generation med mig, Maja Åskag och Khaddi Sagnia. Så bra bredd som svensk längdhopp har just nu på damsidan har vi aldrig haft. Erica har verkligen vart med och inspirerat oss alla.

”Blickar framåt”

Jarder har nyligen kommit tillbaka efter en paus på grund av personliga skäl och trots det att många trott att karriären kunde vara över har hon visat att hon vill mer.

– Förra året hade jag inte en tanke på att jag skulle stå på Karlstad GP 2022, men det finns att lite energi kvar i den här kroppen. Jag är väldigt sugen på att tävla på de nya arenorna i Karlstad så visst blickar jag lite framåt även fast jag inte är i det skedet av karriären där jag sätter upp massa mål.

Artikeltaggar

Erica JarderFriidrottIF GötaKarlstad Grand PrixMaja ÅskagTilde Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.