Utsläppen ökar

Insändare
PUBLICERAD:
Vi måste sluta att gå som sömngångare mot klimatkatastrofen menar insändarskribenten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Sveriges utsläpp ökade med fyra procent 2021 när de borde minska med minst tio procent årligen för att vi ska göra vår del av Parisavtalet.

Regeringen har i år sänkt bensinskatten, subventionerat storförbrukare av el och gjort storskaliga satsningar på nya motorvägar. En del av oppositionen har velat sänka bensinskatten ännu mer.

Det är lätt att förstå FN-chefen António Guterres oro: ”Vi går som sömngångare mot klimatkatastrofen”.

Delar av vår jord kommer att bli obeboeliga om vi inte snabbt minskar utsläppen. Vad händer när en eller två miljarder klimatflyktingar rör sig mot kallare breddgrader?

Ska vi få ett systematiskt arbete med utsläppsminskningar behöver riksdagen och landets region- och kommunfullmäktigen anta koldioxidbudgetar, baserade på en globalt rättvis fördelning av utsläppsutrymmet. Efter valet 2022 behöver alla politiska beslut tas med hänsyn till hur de påverkar utsläppen.

Medierna måste börja granska partiernas omställningspolitik och väljarna ställa in en väckarklocka i sovande politiska församlingar. För utan ett stabilt klimat är risken stor att våra barn och barnbarn kommer att få ärva ett civilisatoriskt kaos.

Vi måste sluta att gå som sömngångare mot klimatkatastrofen.

Pontus Björkman

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.