Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: Smittspridningen ökar – ”En ökning från låga nivåer under de senaste veckorna”

Publicerad:
Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Smittspridningen av covid-19 har ökat under de senaste veckorna.

Nu har Region Värmland beslutat att återinföra rekommendationer för munskydd för personal och besökare inom vård och omsorg.

Inom vård och omsorg kallas det för source control och innebär i det här fallet att personal ska använda munskydd vid kontakt med patienter där man inte kan hålla två meters avstånd, samt vid kontakt med andra medarbetare i gemensamma utrymmen där det inte går att hålla avstånd.

Dessutom rekommenderas besökare till regionens vårdenheter också att använda munskydd.

Men Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Värmland, framhåller att det inte handlar om en allmän rekommendation att bära munskydd.

– Rekommendationen gäller heller inte allmänna ytor i Region Värmlands lokaler utan det är när man ska in på en mottagning eller vårdavdelning som man bör använda munskydd, säger hon i ett pressmeddelande.

Anledningen till att source control införs på nytt är att det märkts en ökad smittspridning av covid-19 i Sverige, vilket också återspeglas i Värmland. Sannolikt beror ökningen av omikronvarianten BA.5 som anses vara mer smittsam än tidigare varianter.

– Vi har noterat en långsam ökning från låga nivåer under de senaste veckorna. Att vi inför rekommendationen är en försiktighetsåtgärd för att skydda både patienter och medarbetare, säger Anna Wimmerstedt i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ:

Släpper på munskydd och visir: ”Det kändes som att vi stod nakna!”Operation växlar upp – ska korta köerna: ”Effektiviteten har blivit enormt bra”

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.