Hoppa till huvudinnehållet

Munkfors saknar politisk styre

Publicerad:
Alla måste prata mer politik och diskutera mera frågorna som kommer, så de vet vad de har taget ställning till, menar insändarskribenten.
Alla måste prata mer politik och diskutera mera frågorna som kommer, så de vet vad de har taget ställning till, menar insändarskribenten.

Munkfors - Ransäter Kommunalfullmäktige saknar politiska partier.

Det är inte bra att ett parti blir så stort . Det pratas mycket om demokrati, då bör väl fler få tycka till. Jag har varit med i en politisk förening i omgångar, men att få något gehör , har det varit omöjligt. Har varit som revisor i många år , där kunde man lyssna och påverka felaktigheter. Medborgarförslag är det möjligt att lämna in.

Vi ville att cykelbanan skulle få belysning från Munkfors till Ransäter. Jag tyckte att samverkan med Ransäter skulle bli bra, vi lade ut listor där de kunde skriva på om belysning.

Över 600 skrev på, det var en hel del som inte visste om listorna ,det säger väl en hel del. Kostnaden var 2400000 kronor, Trafikverket kunde man söka bidrag på 50 procent.

Med en bättre planering av ekonomin,så skulle det finnas belysning nu.

Det andra medborgarförslaget, var förbättring av trafiken på Tallåsvägen .

Vid övergångsstället till Vårdcentralen, var förslaget att mäta upp 10 meter norr ut och 5 meter söder ut och måla vita streck där får man inte parkera.

På Sunnmans väg mäta upp 10 meter norr ut och måla och söder ut mot Blia inrätta parkeringsförbud.

Det tredje medborgarförslaget gäller Forsnässkolan. Skolan bör informera bättre om missbruk av alkohol och droger. Vid en tidigare undersökning, kom Munkfors på sista plats av kommunerna i Värmland. Skolans information är och varit om droger till eleverna som går i nian, vart annat år .

Mitt förslag var att redan i klass 4 ge en information om droger och alkohol och i klass 7 och klass 9 varje år.

Jag frågade en elev om förslaget, han svarade de kan börja i klass 3.

Forsnässkolans framtid kommer säkert bli bra, men då måste det vara ordning och reda.

Det är många elever och föräldrar som inte fått den hjälp de behöver.

Många orkar inte, både elever och föräldrar får lida för att skolans ledare inte gör det som fodras.

Det finns skolor som kan det här med undervisning och vet hur atmosfären skall vara i skolan.

Än är det inte försent, det går att få bra standard på Forsnässkolan.

Det fjärde förslaget. Är vision 30 för kommunen. Det gäller Ransätershöjden.

På 1970 talet planerade ett gäng socialdemokrater för ett fritidsområde på Ransätershöjden.

Med en skidbacke , småhus , ridbana med mera, samt att Storängen vid Klarälven skulle bli en båthamn.

Det var klart med alla bidrag och lån, men tyvärr stoppade E G Geijers föreningen projektet, det skulle komma för nära Geijersgården (62:an gick förbi kyrkan då).

Mitt förslag är att göra ett bostadsområde uppe på höjden och ett industriområde vid 62:an.

Nu för tiden är det väl inte så stora problem att bygga på berg, de spränger och planerar med materialet, det finns fler och fler kommuner som kommit igång med projekt .

Vilken utsikt för de boende, alla de här förslagen blev det avslag på.

SBO hjälper kommuner att renovera hyreshus, de köpte ett hyreshus av Munkfors-Bostäder för 1 krona.

I reklamen för 65 plus stod det att det skulle vara lätt och bekvämt att ta sig in och ut från lägenheterna, det stod också att kommunen skulle vara med när planeringen skulle göras för reparation. Enligt rekommendationer skall trappstegen vara 25 cm i djup och höjd 15-17 cm.

Trappstegen blev djup 24 cm och höjden 19,5 cm. På grund av att de satte in transporthiss som man måste trycka på hela tiden man åker, hastigheten är tre gånger längre än i andra hissar i kommunen. Det är många besökande som frågat, hur kan någon göra så. Vad jag kan förstå så visste inte kommunen vad de godkänt, ingen vill väl inte att det skall se ut så här, kommunstyrelsen och kommunalfullmäktige godkände.

Expressen var här 2017 och gjorde en artikel om jämförelse med en stor kommun och liten, Munkfors/ Danderyd. Gröna skogar, lokalpatriotism och ett orubbligt politiskt styre .

Likheterna mellan Danderyd och Munkfors är fler än vad många kan tro. Ändå dör männen i den ena kommun nästan tio år tidigare än i den andra .

Alla måste prata mer politik och diskutera mera frågorna som kommer, så de vet vad de har taget ställning till. Jag märkte att allt var klart, när vi skulle gå igenom något. Man måste släppa fram de som har något att komma med. Man måste vara intresserad och brinna för att få något gjort.

Det är inte försent att lyssna och komma med något postivt.

Sigurd Svensson

Artikeltaggar

InsändareMunkfors kommunPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.