Hoppa till huvudinnehållet

Bygg och bilar på spännande kollo

Publicerad:
Reporter Kenneth Eriksson
Kenneth Eriksson
kenneth.eriksson@vf.se
Meja Lundin gillar att bygga, och har på byggkollot snickrat ihop en lådbil med tre kompisar.
Meja Lundin gillar att bygga, och har på byggkollot snickrat ihop en lådbil med tre kompisar. Foto: Tommy Andersson

Knappt har Nobelgymnasiet stängt dörren för sommaren innan nästa gäng drar in. Kollo med bygg och fordon som tema har dragit igång under lekfulla former.

På Nobelgymnasiets gård ljuder det högt av musik från en samling bilar. Dunka-dunka skulle det kanske kallas för av den som har annan musiksmak. Inifrån en verkstad kommer också ljud av typen dunka-dunka, men då handlar det om intensiva hammarslag som med spik fogar trästycken till att bli fågelholkar och lådbilar.

När VF besöker Nobelgymnasiet är det precis innan lådbilsracet ska starta. In i det sista har kollobyggarna tillsammans konstruerat och byggt bilar, men det är frivilligt om de vill köra på tid, berättar Carin Hansdotter, bransch- och föreningsansvarig för byggföretagen i Värmland och Örebro, som driver kolloverksamheten på begäran av kommunen.

Förra året startade byggföretagen i Värmland med Carin Hansdotter ett byggkollo i Karlstad igen, efter några års uppehåll. Det blev succé, över 70 barn deltog och har i år fått en efterföljare i ett bilkollo.
Förra året startade byggföretagen i Värmland med Carin Hansdotter ett byggkollo i Karlstad igen, efter några års uppehåll. Det blev succé, över 70 barn deltog och har i år fått en efterföljare i ett bilkollo. Foto: Tommy Andersson

Under fyra veckor är 25 barn i åldern 8-10 år engagerade på kollot, Meja Lundin är en av dem som sökte och lottades att få vara med.

– Jag tyckte att det lät spännande och kul. Jag gillar att bygga, förklarar Meja som också har en pappa som är snickare till yrket.

På kollot har Meja tillsammans med Oskar Leo, Irma Landberg och Juni Holgersson byggt en lådbil. Hon råder andra lådbilsbyggare att ha tålamod och att vara försiktiga med spikandet då det finns risk att man gör illa sig.

Det är ett skarpt gäng av bilbyggare som hon jobbat tillsammans med i lådbilsprojektet.

– Vi använde alla våra idéer när vi byggde bilen, berättar Meja Lundin som hade idén att bilen skulle dekoreras med en målad blomma.

Till slut har kvartetten fått en bil som går lätt att svänga, har bra däck och går fort, berättar de.

Alvar Sorzano Sköld bakom ratten prövar vingarna, eller hjulen, som lådbilekonstruktör tillsammans med Lino Sorzano Sköld, Tyra Lundkvist, Albin Softic och Eliot Gjein.
Alvar Sorzano Sköld bakom ratten prövar vingarna, eller hjulen, som lådbilekonstruktör tillsammans med Lino Sorzano Sköld, Tyra Lundkvist, Albin Softic och Eliot Gjein. Foto: Tommy Andersson

Inne på bilkollot en bit bort pågår också en tävling under glada miner. För det senare står Marlene Sohl som tillsammans med sin far Gunnar Sohl följer sonen Erics duell mot kompisen Malte Naumansson i att byta däck på tid. Bilkollo är spännande, tycker Eric och Malte men sätter ändå golfbilskörning som roligare än detta.

– Om man har en bil kan det vara bra att byta det som är gammalt och rostigt, säger Malte Naumansson som med Eric Sohl inte säkert har bilar som framtida yrkesbana utan istället funderar på att bli pilot respektive kock.

Erik Sohls nya erfarenheter i att byta däck är kunskap för livet, menar mamma Marlene Sohl om sonens och kompisen Malte Naumanssons nya färdigheter.  Morfar Gunnar Sohl instämmer.
Erik Sohls nya erfarenheter i att byta däck är kunskap för livet, menar mamma Marlene Sohl om sonens och kompisen Malte Naumanssons nya färdigheter. Morfar Gunnar Sohl instämmer. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

FordonKarlstadNobelgymnasietNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.