Lätt att stå upp för yttrandefrihet – men Paludan ställer till det

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att stå upp för yttrandefriheten är lätt. Vanligtvis.
Men sedan kommer en provokatör som Paludan och gör det betydligt svårare.

Jag ska inte recensera Paludans agerande, han har såklart sin fulla rätt att göra som han vill, men det är lätt att konstatera att det är vid aktioner som hans som yttrandefriheten blir problematisk för många.

För naturligtvis står i princip alla medborgare i Sverige bakom en stark och tillåtande yttrandefrihet, men när det kommer till regelrätta kränkningar och provokationer så är stödet inte alltid lika självklart. Lars Wilks var en av dem som fick känna på den dubbelheten, Paludan är en annan.

För kränkningar mot personer så finns det redan en lagstiftning som inskränker yttrandefriheten, man får helt enkelt inte kränka eller förtala folk hur som helst, och även lagstiftningen gällande hets mot folkgrupp är på sitt vis en inskränkning av yttrandefriheten.

Inskränkningar som de flesta nog ser som ganska rimliga, men Paludans aktioner faller lite vid sidan av det där. Hans rätt att demonstrera och uttrycka en åsikt – även om det handlar om att bränna koranen – är starkt förankrad i Sverige och det är inte självklart att det kan ses som exempelvis hets mot folkgrupp.

Att Paludans agerande förargar många kan jag förstå, men den stora frågan är kanske hur vår tillåtande yttrandefrihet klarar av att hantera provokationer som hans. Det återstår att se.