LEDARE: Komma till Karlstad med kiss och grisblod? Paludan din jävla tönt!

Ledare
PUBLICERAD:
Den som skymtar där bakom polisavspärrningarna är den dansk-svenska högerextremisten och provokatören Rasmus Paludan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Dansk-svenska provokatören och högerextremisten Rasmus Paludan har sökt polistillstånd för en sammankomst på Kronoparken i Karlstad i juli. Av ansökan kan anta att han tänker ställa till med rejäl sommarfest: Med sig planerar han nämligen ta megafon, tändare, böcker – samt urin och grisblod.

Låter det mest av allt supertöntigt, och inte så lite äckligt, så är det precis vad det är. Paludan är varken nån större politisk tänkare eller debattör. Han driver inget genomtänkt politiskt program eller ideologi i det politiska parti han leder. Han leker med eld och kiss som ett barn.

Däremot vet Paludan vad som lyckas provocera den mest lättprovocerade gruppen i hela det svenska samhället: Män. I synnerhet unga män och alldeles speciellt unga ARGA män som inte ens verkar fatta att de genom att vara så lättmanipulerande går de högerextremas ärenden.

Genom att tända eld på Koranen och, får man väl förmoda, smeta in en bild profeten Mohammed med urin och grisblod, är hela syftet med Paludans Sverigeturné – det ENDA syftet – att provocera fram reaktioner bland unga, arga män som dessutom i nån mån identifierar sig som muslimer.

Och det visade sig i Örebro i påskas vara ofantligt enkelt. Hade nu inte den planerade tillställningen där spårat ut alldeles extra när ”motdemonstranterna” valt att kasta sten mot poliser, bränna polisbilar och ställa till med ett våldsamt upplopp som i dagarna ledde till hårda fängelsedomar och till och med utvisning hade man kanske kunnat skratta åt det. För det är på sin höjd vad Paludans simpla rasseprovokationer förtjänar.

Därmed inte sagt att man inte får bli både ledsen och arg när någon verkligen anstränger sig för att såra, hetsa och håna något så privat och personligt som ens religiösa övertygelse.

Att någon av polisen får tillstånd att bränna en helig bok på den heligaste högtiden bara för att provocera får man till och med tycka känns obegripligt och ovärdigt. Som när nazister fick tåga med sina nazistsymboler i svenska städer på första maj kanske.

Men det betyder ändå inte att motdemonstrationerna är berättigade att spåra ur i våld eller att man har så dålig impulskontroll att man tycker sig ha rätt att attackera blåljuspersonal som i Örebro.

Häromdagen kom domarna för flera av de som deltagit i påskmobben. Fyra män dömdes för grovt blåljussabotage och två döms därutöver för våld mot tjänsteman. Straffen är tuffa, mellan fyra och fem och ett halvt år – och två av männen kommer även att utvisas.

Det är rimligt. Att attackera samhällsviktig blåljuspersonal ska inte ske ostraffat. Kanske fungerar den tuffa reaktionen från samhället avskräckande för lättpåverkade tonåringar som riskerar dras med i den upptrissade spänningen.

Men så klart Paludan ska få demonstrationstillstånd i Karlstad i juli. På lämplig plats då. Ska det lekas med tändstickor mitt i högsommaren känns en parkeringsplats modell större i ett industriområde som ett rimligare alternativ till ett tätbebyggt bostadsområde med stora grönytor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.