Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Så enkelt kollar du om hantverkarna är seriösa

Publicerad:
Hur vet du om hantverkaren du anlitat är seriös?
Hur vet du om hantverkaren du anlitat är seriös? Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många anlitar hantverkare på sommaren, men byggbranschen kan vara en djungel och det och för den oinvigde är det svårt att skilja de oseriösa företagen från de seriösa. Undvik att hamna i klorna på lurendrejare, nu är det enklare än någonsin att kolla om företaget har kollektivavtal, skriver Ann-Katrin Hedgren och Johan Lindholm, Byggnads.

Sommaren är en tid för vila och lata dagar på stranden. Men för många är det också en möjlighet att äntligen ta tag i det där byggprojektet. Kanske borde altanen byggas ut, huset målas om eller kanske till och med anlägga en pool?

Intresset för fritidshus håller i sig, inte minst här i Värmlands län. Det medför ett ökat behov att få tag på hantverkare. Tyvärr plågas vår bransch av oseriösa arbetsgivare, låglönekonkurrens och faktiskt ren kriminalitet. Något som också kan drabba dig som kund.

När tidningen Byggnadsarbetaren granskade de populära offertjänsterna blev resultatet nedslående. Sju av nio byggföretag betalade olagligt lite skatt, eller ingen skatt alls, för sina anställda. Flera personer ljög om att deras företag hade kollektivavtal.

Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten. Och vi tror inte att någon vill göra affärer med den typen av människor, oavsett hur lågt priset på fakturan blir.

Byggnads ombudsmän och förtroendevalda kommer fortsätta att med alla tillgängliga medel bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens. Varje dag – år ut och år in. Men sund konkurrens är ett gemensamt ansvar och du som beställare måste också ta ditt.

Kontrollera de företag du anlitar, även om det sker genom en offertjänsts som påstår sig granska sina anslutna bolag. På Byggnads.se/kollektivavtalskollen kan du exempelvis snabbt kolla upp om ett bolag har kollektivavtal eller inte.

Anlitar man ett företag som tecknat och följer kollektivavtal kan man vara säker på att de anställda har rätt till bra villkor och rätt utbildningar. De är garanterade löneökningar och andra anställningsvillkor i avtalet som till exempel arbetstidsförkortning, försäkringar och tjänstepension.

Naturligtvis bör du även säkerställa att företaget är godkänt för F-skatt samt registrerat för moms, har de nödvändiga behörigheterna för arbetet som ska utföras med mera. Men ett tecknat kollektivavtal är en bra start.

Låt inte dina pengar hamna i fickorna på kriminella. Se till att du anlitar yrkesskickliga hantverkare som arbetar under bra villkor och betalar skatt i Sverige. Då får du ett professionellt utfört arbete och dina hantverkare skälig lön och schysta villkor.

Ann-Katrin Hedgren, ordförande Byggnads Örebro- Värmland

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Artikeltaggar

Byggnads Örebro VärmlandDebattHantverkareKollektivavtalVärmlands län