LEDARE: Det genomförs alldeles för få aborter i världen

Ledare
PUBLICERAD:
Demonstrationer runt om i USA efter Högsta domstolens besked i fredags. Nu förväntas hälften av delstaterna inom kort lagstifta fram hårda abortförbud.
Foto: Ben Gray
Världshälsoorganisationen uppskattar att det varje år genomförs över 70 miljoner aborter över hela världen. Det är alldeles för få.

Eller nej. Självklart hade det varit vettigare att kvinnor aldrig hamnat i ett läge där de överhuvudtaget behövde bekymra sig om oönskade graviditeter.

Om sexualkunskapen var bättre, om tillgången på preventivmedel var bättre och preventivmedlen ännu säkrare. Om dagen efter-piller fanns bättre tillgängliga – och om alla kvinnor i världen i alla lägen haft full bestämmanderätt över sin egen kropp och själva kunnat bestämma när, var och hur de vill ha sex. Eller inte ha sex. Bestämmanderätt när, var och hur de vill ha barn – eller inte ha barn.

Då, men bara då, hade aborterna säkert varit färre. Många, men färre. För det blir helt enkelt inte alltid som man tänkt sig.

Världshälsoorganisationen bedömer – återigen mellan tummen och pekfingret eftersom abort inte är ett lagligt alternativ över hela världen – att sex av tio oönskade graviditeter avslutas genom abort.

Så jag skriver det igen: det genomförs alldeles för få aborter i världen om miljontals kvinnor tvingas fullfölja en oönskad graviditet.

Det genomförs för få aborter i Sverige om så bara en kvinna som inte själv vill, tvingas vara gravid.

Självklart hade det dessutom varit vettigare om kvinnor inte heller tvingats in i ett läge där även en önskan om ett barn sammanfaller med ett fysiskt hot i form av dålig eller obefintlig mödravård. Det är bokstavligen livsfarligt att vara gravid och föda barn utan tillgänglig vård.

Ytterligare vettigare vore det om man som förälder garanterades föräldraledighet, barnsjukvård och barnomsorg för en överkomlig kostnad, så att valet att behålla en oplanerad graviditet inte nästan automatiskt i stora delar världen dessutom leder till ekonomisk utsatthet.

För den som faktiskt bryr sig om kvinnor och barn är det här man börjar. För den som inte gör det däremot … ja då blir det ju som i USA där dogmatiska religiösa grupper sett sin chans att inskränka kvinnors rättigheter genom att med Högsta domstolens hjälp bryta ned aborträtten till att beslutas om i varje enskild delstat.

Som om alla motståndare till abort i Sverige, för det är klart att såna finns även här, mangrant skulle flytta till ett av de mindre länen i landet, plötsligt utgöra en majoritet av befolkningen där och sen stifta egna lagar om vad som ska gälla för befolkningen där.

Tio amerikanska delstater har redan sedan i fredags striktare abortregler än den genomsnittliga mellanöstern-staten. Inom bara några veckor eller månader är det troligt att det kommer att handla om uppemot hälften av alla delstater.

Och nej. USA är inte Sverige. Det finns i dag inget överhängande hot mot den fria svenska aborträtten. Men det finns politiker, även i Sveriges riksdag, som helst skulle vilja ha det på annat sätt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid en pressträff i riksdagen där hon presenterade ett ”abortkontrakt” där hon vill att alla partiledare ska skriva under på att dagens abortlagstiftning ska ligga fast.
Foto: Ali Lorestani/TT

Men istället för att demonstrera med bilder på aborterade foster, försöker man kringskära rätten lagstiftningsvägen med bland annat ”samvetsfrihet” för vårdpersonal eller sänka tidsgränserna för när abort ska vara möjligt. Abortmotståndarna i KD har därtill lyfts till upphöjda poster både här och i EU-parlamentet.

Då kan Kristdemokraternas Ebba Busch kalla till hur många pressträffar som helst där hon presenterar ”abortkontrakt” som ska signalera att KD ställer sig bakom rådande abortlagstiftning – med uppmaningen att alla andra partiledare ska skriva under. För det betyder ju ingenting. Lagstiftning kan ändras med snabba beslut. Dessutom är det, har vi lärt oss denna mandatperiod, förbannat kort hållbarhet på utställda KD-löften...

Flera partier signalerade på måndagen istället att det är i den svenska grundlagen aborträtten och den reproduktiva hälsan långsiktigt måste skyddas. Om åtta riksdagspartier kan samlas bakom det vore mycket vunnet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.