Hoppa till huvudinnehållet

Sexåring drabbad av badklåda – 43 prickar på kroppen: ”Det kliar och kliar”

Publicerad:
Sabina Bryngelssons son fick badklåda när de badade på Mörudden på Skoghall i helgen. Han har flera röda utslag som liknar myggbett på kroppen.
Sabina Bryngelssons son fick badklåda när de badade på Mörudden på Skoghall i helgen. Han har flera röda utslag som liknar myggbett på kroppen. Foto: Sabina Bryngelsson

Sabina Bryngelsons yngsta son har fått badklåda. Sexåringen har 43 röda prickar på hela kroppen, det efter att ha badat vid Mörudden på Skoghall i helgen.

– Med största sannolikhet är det det eftersom vi var där och badade flera gånger i förrgår. Nu har han prickar över hela kroppen som kliar, kliar och kliar, säger hon.

Hon är själv uppvuxen och bott större delen av sitt liv på Hammarö men själv har hon aldrig fått något sådant här tidigare. Sabina Bryngelsson berättar att även hon och stora sonen badade i helgen men att det bara är den yngsta sonen som fått utslag.

– Den lilla var mer på det grunda vattnet.

Första fallet

Det var under måndagen som det började komma rapporter om badklåda. Karlstads kommun gick ut och varnade för badklåda på Örsholmsbadet och Skutberget.

Men det skulle inte sluta där. På deras Facebooksida har flera invånare skrivit platser där de drabbats av badklåda. Bland annat på Bomstad, Björnrukan, Mariebergsskogen, Molkom och Kroppkärrsbadet.

– Det brukar vara så att varje år när vi lägger ut information om det här så kommer det in fler. Badklåda är inget som vi går ut och undersöker själva utan det är sådant vi får reda på från medborgarna, säger Stefanie Myrin, kommunikatör vid Karlstads kommun, och tillägger att de är tacksamma för alla som hör av sig om misstänkt badklåda.

På Kronans Apotek i Karlstad fick man under måndagen in det första fallet med badklåda.

– Jag hade en kund som kom in i går. Först trodde jag att det var myggbett men sedan när jag läste på Facebook – då kopplade jag direkt till den kunden jag haft, säger Atyaf Fadhil som är legitimerad receptarie.

Duscha efteråt

Klådan som orsakas av fågel- och snäckburna parasiter finns främst i grunt vatten och dyker oftast upp när vattnet blir lite varmare.

– När det blir så här varmt blir det oftast så att i grunda och stillastående vatten blir det badklåda. Det är väldigt många ställen runt här som har väldigt grunt vatten, säger Stefanie Myrin.

Hur kan man undvika badklåda?

– Nu finns det inte duschar på våra badplatser så det kan vara bra att ta med sig en flaska med vatten att hälla över sig eller framför allt barnen när man har badat, för att skölja bort de här små parasiterna som blir. Att man torkar sig noga med handduk och byter till rena badkläder eller kläder så att man inte går runt och har det här på kroppen.

Atyaf Fadhil är legitimerad receptarie på Kronans Apotek i Karlstad. Hon fick under måndagen in sitt första fall med badklåda.
Atyaf Fadhil är legitimerad receptarie på Kronans Apotek i Karlstad. Hon fick under måndagen in sitt första fall med badklåda. Foto: Tommy Andersson

Badklådan varierar enligt kommunikatören från dag till dag. Men då inga kontroller görs är det svårt att hålla koll på exakt hur det ser ut vid stränderna.

– Det vi har sett innan är att om det blir några kallare dagar brukar vi inte få in så mycket samtal om det. Sedan kan det hänga ihop med att folk kanske inte går och badar i samma utsträckning.

För att undvika att bada i vatten där badklåda finns rekommenderar Stefanie Myrin att man badar där vattnet rör sig lite mer och är lite kallare.

– Ett äldre barn eller en vuxen kan välja bort de allra grundaste och varmaste stränderna eller badvikarna när det är supervarmt, för då är risken som högst. Sedan vill vi inte att man ska undvika att bada, men tänker man på att duscha av sig när man kommer hem brukar det inte vara några problem.

”Röda prickar”

Utslagen liknar myggbett, och ibland kan det vara svårt att se skillnad. Sabina Bryngelsson lade själv ut en bild på sin son på Facebook och fick där många tips på vad man kan göra om man drabbas.

– Jag har även testat lite krämer som jag har hemma för insektsbett som vi har smörjt med efter att han duschat. Jag har legat och kliat med min torrborste som han tycker är skönt, säger hon, och fortsätter:

– Det finns inte så mycket att göra men har det inte blivit bättre när han kommer hem från dagis måste jag kolla om jag kan köpa något annat som fungerar. Det blir ju jobbigt då han inte får sova ordentligt för det kliar så.

Atyaf Fadhil på Kronans Apotek har hört om flera som drabbats av badklåda, bland annat ett litet barn som fått det över hela kroppen. Hon rekommenderar ungefär samma behandling som vid myggbett.

– Barnet som kom in i går hade röda prickar på magen, ryggen och benen. Jag rekommenderade då antihistamin, hydrokortison och aloe vera, säger hon.

De allra flesta som får badklåda behöver inte söka vård utan besvären brukar gå över av sig själv, enligt 1177. Klådan kan lindras med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam som finns på apotek.
De allra flesta som får badklåda behöver inte söka vård utan besvären brukar gå över av sig själv, enligt 1177. Klådan kan lindras med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam som finns på apotek. Foto: Tommy Andersson

LÄS OCKSÅ:

Kommunen varnar: Risk för badklåda på flera ställen

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMöruddenSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.