Hoppa till huvudinnehållet

Lars Lerin får pris till Selma Lagerlöfs minne: ”Känner mig så glad i hjärtat”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Lars Lerin tilldelas 2022 års Mårbackapris.
Lars Lerin tilldelas 2022 års Mårbackapris. Foto: Tommy Andersson

Akvarellkonstnären och tv-profilen Lars Lerin får Mårbackapriset 2022. Han får det för hans ”förmåga att i ord och bild förmedla lågmälda människors berättelser, men också hans diskreta ledarskap för skapande ungdomar”.

I motiveringen jämför juryn pristagaren med Selma Lagerlöf i hans förmåga att skildra livets såväl mörka som ljusa sidor:

”Mänskliga tillkortakommanden blir förlåtna, och strålar av empati bryter igenom tunga tankar och mörka dimbankar. Naturens växtkraft och befolkade landskap belyses av kärlek och vardagens arbete.”

I ett pressmeddelande uttrycker Lars Lerin glädje inför att ha tilldelats priset:

– Tack för den underbara motiveringen, jag känner mig så glad i hjärtat för priset! De äldre, människorna i skogen, fascinerade mig redan i tonåren. Deras upplevelser och berättelser har följt mig, ja, hela livet, och när jag fick barn började jag intressera mig också för de unga.

Förutom sin gärning som konstnär har Lars Lerin även varit med och skapat en rad serier för tv, bland annat ”Lerins lärlingar” och ”Vägen ut”.

Mårbackapriset delas ut vartannat år. Prissumman är 25 000 kronor. Först att få det var Tove Jansson år 1972. Andra som fått det är bland andra Göran Tunström, Karin Söder och Ebba Witt-Brattström och Peter Englund

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

Göran TunströmLars LerinMårbackaNöje/KulturTove Jansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.