Hoppa till huvudinnehållet

Efter 14 år – nu säljer Anita sin westernranch: ”Vi har tagit slut”

Publicerad:
Sun dance ranch är till salu, snart åtminstone. Efter 14 år har energin tagit slut och det är med sorg i hjärtat som Anita Teunissen säljer sitt livsverk.
Sun dance ranch är till salu, snart åtminstone. Efter 14 år har energin tagit slut och det är med sorg i hjärtat som Anita Teunissen säljer sitt livsverk. Foto: Daniel Olausson

Efter 14 år står det klart att den här säsongen blir den sista.

I höst säljer Anita Teunissen den prisade Sun dance ranch.

– Jag hoppas det finns någon som ser potentialen och som vill driva verksamheten vidare. Fast på sitt sätt, säger hon.

Hon är lite upptagen, mitt uppe i ett ridläger får hon svara på frågor från både VF och tjejerna som gör sina hästar fina inför den uppvisning som avslutar lägret.

– De brukar vara jättestolta över att få visa upp vad de har lärt sig under veckan, säger Anita Teunissen glatt.

Tonläget blir dock ett lite annat, ett mer sorgset när hon berättar om det beslut som vuxit fram genom åren.

Säsongen 2022 blir den sista. Mäklaren har inspekterat området, fotografen kommer nästa vecka och sedan läggs den westerninspirerade ranchen – 2016 och 2017 nominerade till stora turismpris – ut för försäljning.

– På något sätt känns det som det värsta som finns, men det har varit så många fina år och vi vill inte bara låta allt ligga och dö, så jag hoppas det finns någon som ser det här.

– Det gör ont, men det är väl genomtänkt och vi är jättestolta över det vi har gjort och ska göra allt vi kan för att få till en bra avslutningssäsong.

Ranchen är naturskönt belägen strax utanför Ekshärad och har funnits i fjorton år.
Ranchen är naturskönt belägen strax utanför Ekshärad och har funnits i fjorton år. Foto: Daniel Olausson

Varför säljer ni då?

– Vi har egentligen tänkt på det sedan 2019, säger Anita Teunissen och förklarar hur hälsa och att man gick på en coronanit har spelat in i beslutet.

– Vi hade flera extragrejor på gång men så kom coronan och det blev inget, vi skulle också bli familjehem men det blev inget av det heller. Vi är jättestolta, men också trötta. Vi vill ha lite mer egentid, ett eget liv, för vi har tagit slut efter 14 år här.

Ett småparadis

Hon konstaterar det själv – det är ett riktigt småparadis vid Klarälvens strand som inom kort finns på marknaden och vi avslutar intervjun med frågan som hon har fått några gånger vid det här laget.

Även hästarna ska säljas, men några av dem ska Anita Teunissen se till att behålla själv.
Även hästarna ska säljas, men några av dem ska Anita Teunissen se till att behålla själv. Foto: Arkiv

Vad ska ni göra istället?

– Jag vet inte, jag vet verkligen inte. Inte än. Men jag tror vi vill vara kvar i Sverige, och visst tittar vi runt på Hemnet, men vi kan inte gå och drömma om några hus förrän vi vet om och för vilket belopp vi säljer verksamheten för. Innan det kan vi inte lägga våra hjärtan någon annanstans.

Hästarna då? De håller man på att sälja av. Anita Teunissen klargör dock att man nog tänker behålla en handfull av dem.

– Men de ska inte säljas till någon hästverksamhet, de har också gjort sin del och förtjänar nu en egen människa och person som älskar dem.

LÄS OCKSÅ:

Ranchen tvingas sälja hästarna för att överlevaRanchen vann belgisk tv-showRanchen tio-årsjubilerarKandidat klar för Stora turismprisetBarnen lär sig prata med hästarna

Artikeltaggar

Anita TeunissenEkshäradHemnetNäringslivSun dance ranchTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.