Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Så många björnar får skjutas i Värmland

Publicerad:
Tre björnar får skjutas under licensjakten i Värmland. Detta enligt beslut från länsstyrelsen.
Tre björnar får skjutas under licensjakten i Värmland. Detta enligt beslut från länsstyrelsen. Foto: Berit

2020 sköts fyra björnar.

Förra året fälldes tre hanar.

I år har länsstyrelsen satt kvoten till tre björnar, varav högst en hona.

Licensjakten på björn startar den 21 augusti, det vill säga samma datum som de senaste åren. Jakten pågår till den 15 oktober eller tills att den tilldelade kvoten har nåtts. För Värmlands del handlar det om högst tre björnar, varav högst en hona. Fälls en hona blåses jakten av.

Förra årets licensjakt var snabbt över. Den inleddes en lördag och avslutades morgonen därpå. Då fälldes den tredje hanen. Samtliga tre björnar sköts i trakterna kring Höljes.

För två år sedan fälldes fyra björnar, vilket var en mer än kvoten. Det två sista sköts nämligen med kort mellanrum. 2020 skadesköts dessutom en hane i ansiktet. Samma björn var en av de som fälldes förra året.

Länsstyrelsen konstaterar att det underperioden 2012 till och med 2021 fällts 21 björnar, varav en hona, under licensjakten i Värmland. Länsstyrelsen ser inga tecken på att den värmländska björnstammen minskat de senaste åren, snarare har den ökat.

I beslutet skriver länsstyrelsen att utplacering av åtel får ske från och med 15 juli. Men det ska ske med myndighetens godkännande.

Länsstyrelsens beslut, som togs i måndags, kan överklagas till förvaltningsrätten senast den 25 juli.

Artikeltaggar

Djur och naturJaktVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.