Midsommardrömmar och hur man bäst spräcker dem

Krönikor
PUBLICERAD:
Aah, midsommarafton! Den dag på året, möjligen i konkurrens med nyårsafton, då högt ställda förväntningar främst kommer på skam.

Ni vet vad jag menar: i månader har man sett fram emot sill och nubbar och grönskande majstänger och sol från klarblå himmel. I realiteten har det lika ofta blivit nio grader varmt, regnutblandad fulsprit och skojbrottningsmatcher som slutar med hjärnskakning.

Det där senaste kanske bara är jag (1994: jag slocknade och vaknade lagom till Martin Dahlins 3-1-mål mot Ryssland), men efter en snabb googling på ”värsta midsommar någonsin” får jag den utvidgade bekräftelse jag behöver.

Där har nämligen sajten vice.com låtit folk i sex ord beskriva sin mest katastrofala midsommarafton. En briljant övning i lika delar komisk och tragisk allmänmänsklighet, uttryckt på ett sätt som stundom inger en sorts kvasifilosofisk haiku-känsla.

Mina favoriter:

• ”Fylleskrek i trädgården, grannarna ringde morsan”.

• ”Kom med dejt, låg med annan”.

• ”Blev rånad. Fick spya i skorna”.

• Lyssnade på Tommy Nilsson och grät”.

• ”Jag hamnade av misstag i Grums”.

För egen del hoppas jag på ett av de där undantagsfallen, och på förhand ser det lovande ut. Inbjuden till trevliga vänner, bra SMHI-prognos. Vi får väl se vilka sex glosor jag drämmer till med på lördag...